Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tajemná sebevražda školačky (14). Může za to EMO?!

Autor: kou - 
23. března 2009
07:01

Čtrnáctiletá školačka, která se v sobotu o víkendu oběsila v rodinném domku v Praze 5, byla pravděpodobně vyznavačkou EMO stylu. Blesk.cz to potvrdilo několik mladých dívek, které ji dobře znaly.

"Líčila se a oblékala ve stylu emo. Měla podivné kamarády," řekla Blesk.cz jedna z dívek.

Blesk.cz navštívil i otce mrtvé dívky, ten však kvůli prožitému otřesu s novináři mluvit nechtěl. "Je strašně bolestivé o tom mluvit," sdělil zlomený muž. Babička mrtvé dívky řekla, že to byla hodná a milá dívka...

Zda sebevražda mladé dívky souvisí s tím, že by byla například vyznavačkou stylu emo, který se vyznačuje sklony k sebepoškozování a koketováním se smrtí, odmítla policie oficiálně komentovat.

Vyšetřovatel pouze konstatoval, že dívčin odchod ze světa souvisí s problémy pubertálního věku.

Mladá dívka měla před sebou celý život. Se dvěma sestrami a rodiči žila v pěkné novostavbě v Hlubočepích v Praze 5. Přesto si vzala život způsobem, který volí nejčastěji muži. V sobotu odpoledne se oběsila.

Měla ještě starší sestru a druhou teprve asi roční sestřičku. Co vedlo dívku (14) v tomto »kvetoucím« věku k tak tragickému činu? Snad znají odpověď alespoň její nešťastní rodiče. Zanechala totiž dopis na rozloučenou.

„Pokud je v něm výtka k samotným rodičům, situaci to jen zhorší,“ domnívá se psycholog Karel Humhal. A dodává: „K sebevraždě vedou různé okolnosti. Problémy doma, s láskou, ve škole... Takový člověk většinou vysílá signály k okolí.“ Rozpoznat to, je určitě velmi složité.

I podle sousedů šlo o bezproblémovou a pohodovou rodinu. Otec je členem bytového výboru, ještě ve čtvrtek tam byl právě s dcerou, která si o pár dní později vzala život.

EMO styl a "Módní sebevraždy"

Co je to EMO? Název EMO (emotion = emoce) vychází z tvorby hudebních skupin, jejichž hudba a texty jsou plné vnitřních emocí. A teď je hodně v módě. Má tisíce příznivců, kteří poslouchají stejnou hudbu a stejně se oblékají.

I když drtivá většina vyznavačů EMO tvrdí, že nepijí alkohol, nekouří a jsou vegetariáni, určitá část z nich je fascinovaná jiným, mnohem hrůznějším lákadlem. Tím je sebepoškozování! V internetových diskusích se to jen hemží líčením, jak se mnozí pořezávají žiletkami nebo střepy. Dělá jim to dobře.

Psychologové tvrdí, že nejčastěji uváděným motivem k sebepoškození bývá úleva od stresu a napětí, a někdy také přání zemřít.
Mnozí z vyznavačů EMO na internetu navíc mluví právě o smrti! Nejznámější EMO sebevraždou v Česku byl případ Veroniky "Bublinkové víly", která ukončila svůj život skokem do sedmdesátimetrové propasti.

 

 

bleskfun ( 25. března 2009 13:23 )

At ctu jak ctu, nepovazuji toto za diskuzi... A vyhru jiz mam doma

kaci23rekk ( 24. března 2009 14:12 )

emo je strašný....nechte je bejt v tom jejich hnusnym tmavim světě a věnujte se přítomnosti..Dyť oni se jenom řežou..co z toho maj? kdyby radši chodili někam pařit!Néééé oni sou doma a řežou se...to je děs.....ja bych je nechala bejt ať se třeba podříznou a vůbec bych to neřešila...

magilian ( 24. března 2009 00:31 )

A ty jsi taky tydýt, stejně hovno vyhraješ. Krom toho, příště si vybírej lepší diskusi na svoje debilní dotazy.

magilian ( 24. března 2009 00:29 )

Nesouhlasím s tím, aby novináři atakovali rodiče již v tak nelehké situaci jako je smrt vlastního dítěte. Přijde mi to dost neetické. Taktéž mám doma pubertální slečnu, která inklinuje bohužel ke směrům, které nechápu a o to víc je těžší pro mě chápat ji. I když se člověk snaží se svým dítětem komunikovat, je to těžší než se zdá. Odmítá jakýkoliv názor, který by jen trochu kritizoval to co dělá. O diskusi se mluvit nedá, ona má svoji pravdu. Ovšem odkud ji čerpá? Kamarádky? Časopisy? Kdo z dospělích četl Bravíčko? Jen zírám. Co kolem nich je? Konzum, nuda. Někdo řekne chyba rodičů? Možná, kde? Mám ji držet pod zámkem, dělat tyrana? Už takhle je člověk jak policajt, hlavně aby si toho dotyčná nevšimla. Mám ji zakázat internet (co tam je nesmyslů a úchylů). Pochopit pubertální dítě je těžké, pubertální dívku ještě horší. I sebelepší rodič brzo pochopí, že on je na té druhé koleji. Můžete vštipovat dítěti hodnoty, učit je co je správné a co není, dávat najevo lásku a pak vás stejně pošle do ***e. A vy si říkáte, kde je chyba? A pak vám stačí jedna třídní schůzka a pochopíte, kde dítě ztratilo úctu k autoritám. A říkáte si, jak se může učitel,-ka nechat šikanovat? Jednoduše, protože se bojí. A jdeme dál, hmm co takové záběry z parlamentu na naši vládu a poslance. Hmm krásný příklad pro naše děti. Topolánkova jednička se velmi ujala. A člověk by toho našel víc. A rodičovi nezbývá nic jiného, než doufat, že to dobré nakonec zvítězí. Bohužel někdy to končí prohrou, prohrou na jejímž konci byl mladý život. A kolik pak mladých lidí článek o sebevraždě 14 leté slečny inspiruje k podobnému činu? A i takové případy se ději. Není toho trošku moc? No hlavně, že je senzace a prodeje stoupaj. Možná je lepší, když píšete o "celebritách". Jim to udělá radost, jejich fandům taky. Stejně jsou celebritami jen a jen díky bulváru. Až o nich bulvár přestane psát, jejich hvězda zhasne a neštěkne po nich ani pes. A normální lidi budou mít klid na své starosti.

mouse ( 23. března 2009 23:57 )

Bodejť, lepší o tom nemluvit. Alespoň do doby než se oběsí nějaká jiná holka, pak je zase dovoleno vydat dvouřádkový info v černé kronice (Opustila nás X.Y., věk Z, sebevražda. Vzpomínáme.)

Zobrazit celou diskusi