Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Galerie primitivů: Vyžeňte je ze stadionů!

Autor: Jiří Fejgl, spo, mh - 
24. února 2009
05:00

Podívejte se na primitivy, kteří ničí fotbal! Chlapci bez mozků! Hned v prvním jarním kole ligy se předvedli, vyrazili otestovat ochranky stadionů v Česku.

Ty totiž podle nového zákona už policie nehlídá! A tak se rvali, útočili a ničili... Svaz i slušní fanoušci volají: "Vyžeňte je z tribun!"

Chuligáni se vrhli do boje s pořadateli v Olomouci, kde se předvedla ostře sledovaná Sparta, a v Brně, kam přijela Ostrava s hordou vandalů v zádech.

"Tyhle hajzly musíme dostat ze stadionů pryč," rozčiluje se Ivo Lubas, ředitel úseku profesionálního fotbalu svazu.



Jenže jak na to? V Británii řeší prohřešky chuligánů radikálně - zkrácenými soudními řízeními a pak dlouholetým zákazem vstupu na fotbalová utkání, v jejichž době se musí hříšník hlásit na policii. Nezřídka skončí výtržníci i ve vězení.

V Česku ale před začátkem jara začala platit novela zákona, podle níž nejsou při utkáních přítomni policisté. Ti vtrhnou na tribuny až v případě, kdy to přestane zvládat pořadatelská služba placená domácím klubem.

A právě toho primitivové z Prahy a z Ostravy v neděli zneužili. V Olomouci sparťané házeli mezi 'normální' diváky petardy a světlice. Uklidnili je až tahouni mužstva: Blažek, Berger a Řepka.

V Brně se 'příznivci' Baníku rovnou vrhli na pořadatele a hnali je... Kvůli tomu byl začátek duelu odsunut o půl hodiny! Jejich plenění zatrhla až narychlo přivolaná policie. Kdo teď její zákrok zaplatí? Účet by každopádně měli dostat chuligáni, kteří si říkají fanoušci. Blesk přináší galerii primitivů: Podívejte se na ně!

Sparťan hajloval
Tak tohle už je vážně síla. Fanoušci Sparty se při utkání fotbalové ligy v Olomouci znovu 'vyznamenali'. Na serveru tn.cz se navíc objevilo video, jak jeden z nich hajluje. A je mu úplně jedno, že je u toho natáčen. Proč proti pacholkovi se vztyčenou pravačkou nezasáhli pořadatelé? To je záhada. A policii se pohoršujícím případu ani nikdo nezmínil.
"O něčem takovém vůbec nemáme poznatky," uvedla olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová. Všechno ale může být jinak. Strážníci mají z inkriminovaného duelu celou řádu vlastních záběrů. "Zanalyzujeme a uvidíme, jestli se tam něco takového objeví," dodala mluvčí. Pak třeba nechutného fandu dopadne spravedlnost.

Brněnský klub: Gauneři patří do vězení!
Změnit legislativu a důsledně potrestat výtržníky! To je názor předsedy brněnského fotbalového klubu Radka Běláka po zápase Baníku Ostrava s FC Brno. "Rváči si přijeli do Brna vyzkoušet, jak to bude vypadat, když nebude na stadionu policie. Pořádek mělo na starosti 300 lidí z bezpečnostní agentury. Bylo to hodně, a stejně to nemohli zvládnout. Proti takovému davu neměli šanci. Ovšem jakmile se na stadionu objevili policisté, útočníci rychle vyklízeli pole. Legislativa se musí nutně změnit, jinak budou ze stadionů bitevní pole," míní Bělák.

Viděli jste to, pánové? Co s tím?
Ivo Lubas, šéf ligy
Proti hordě rozvášněných primitivů je sebelépe proškolená pořadatelská služba bezbranná. "Je zřejmé, že navzdory smlouvě, která ukládá klubům, aby na stadionech udržovaly pořádek jen s pomocí pořadatelů, je a bude asistence policie u rizikových utkání nutná," říká Lubas. "Uvědomují si to obě strany. A že by měly kluby za zásah platit? Nemyslím si to. Policie má zasáhnout tam, kde se ničí majetek. Přesně to se v Brně dělo," dodává.

Miroslav Platil, bezpečnostní manažer ČMFS
V Brně došlo k evidentnímu porušení pořádku a v momentu, kdy pořadatelům docházel dech, požádali o pomoc policii. Ta bleskově a účinně zasáhla. "Těžko to mohlo zafungovat lépe. Ostatně dopředu byla jasná rizika: Na zápas se vydali Slováci, Poláci, Ostraváci i domácí, dalo se čekat, že k nějakým střetům dojde," přiznává Platil. "Budeme vyhodnocovat, jestli se ze strany pořadatelů dalo něco udělat lépe, ale zatím nemám zprávy, že by něco zanedbali," tvrdí.

aliliaaa ( 24. února 2009 18:22 )

Jsem fanynka Baníku,ale co někteří předvedli v Brně,to je ubohé.Nejhorší je,že to to dělá jen pár stupidních jedinců,kteří za fotbalem nechodí.A většinou to jsou Poláci,kteří nám kazí reputaci nejlepších fandů u nás.O fandech ve Spartě ani nemluvím,jejich chápání jde mimo mě.Prostě,pokud nějaký fanda dělá binec,policie uvidí,že to dělá zrovna tento jedinec,nebudu se s ním mazlit,odvedu ho ze stadionu,zaplatí škodu,a dala bych mu nejméně 5 let stop na stadion,za tu dobu si to možná uvědomí a dostane rozum.Prostě se s nima nemazlit!!A doporučila bych prodej všech vstupenek jen s občankou a policii bych určitě na rizikové zápasy nechávala na stadionech,ti chudáci pořadatelé to sami nemohou zvládnout.

kulicka ( 24. února 2009 14:54 )

meli by nasadit dvojnasobek policajtu a ochranek na stadion.aby si to nedovolili.

fanynka3 ( 24. února 2009 14:53 )

jestli se to nejak podchytí.

bizonek ( 24. února 2009 14:53 )

No comment

popleta ( 24. února 2009 14:52 )

za chvili z toho bude bitevni pole

Zobrazit celou diskusi