Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

TAXI: Kdo si zaplatí, ten pojede jako tramvaj!

Kdo si zaplatí, ten pojede!
Kdo si zaplatí, ten pojede!  (Autor: Foto Blesk – David Malík)
Autor: Alena Sobotková, Lucie Koubová - 
12. února 2009
05:00

Taxikáři a magistrát se asi definitivně zbláznili! Máte dost peněz? Už žádné kolony a hodinové popojíždění beznadějně ucpanou Prahou! Stačí si chytit žlutý taxík a do cíle dojedete podle jízdního řádu tramvají.

Jak je to možné? Podle návrhu, který leží na magistrátu a už se testuje na dvou místech Prahy, pojedete třeba i po tramvajových kolejích!

Pražský magistrát se totiž rozhodl své žluté "fair place" taxíky povýšit na městskou hromadnou dopravu!

"Je to požadavek taxikářů. Ti už na to tlačí, řeší se to asi dva roky. Na zkoušku jsme vyznačili dva autobusové pruhy – V Holešovičkách a na Strakonické ve směru do centra," vysvětlil bláznivou novinku šéf odboru dopravy pražské radnice Jan Heroudek.

Jak to má v praxi vypadat? Zatímco obyčejné taxíky a jiná auta se budou dál plazit v dlouhých kolonách, žlutý taxík bez překážek dojede rychle k cíli po tramvajových kolejích nebo v pruzích určených jen autobusům MHD. Tohle privilegium může mít každý, komu nevadí, že už při nástupu do žlutého taxíku je chudší o 40 korun a za každý ujetý kilometr zaplatí 28 korun. Problém v tom vidí hlavně záchranáři.

"Při věčně ucpaných komunikacích máme problémy projet Prahou," děsila se nápadu mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová.

Zatím totiž koleje mohly využívat jen vozy záchranářů. "Při hromadném neštěstí by neprůjezdnost po tramvajových kolejích mohla mít fatální následky," dodala Ernestová.

romario71 ( 12. února 2009 21:27 )

Pro citrus: rozhodně tebe nepotřebuji. Vem opratě a jdi sedět na štafl.

bmbmbm ( 12. února 2009 15:20 )

lidi z eurotaxi nepovažuju za zloděje, jestli takhle přemýšlí taxikář tak je mi z toho k pláči. 28kč/km neodpovídá nákladům, oni sice jezdí za kilo na kilometr, ale jezdí cizina dál jak 2kilometry????? minimálně....

citrus ( 12. února 2009 15:06 )

Ty chytrolíne,většina žlutých taxikářů si kvůli tomu, aby mohli stát na stanovištích vzala auta na leasing a ještě je museli nechat ožlutit.To mimochodem stojí dalších cca 15000,-.Kromě toho,že můžeme na stanoviště o která ještě navíc bojujeme se zloději z firmy eurotaxi,je tohle jediná výhoda kterou nám za naši "nucenou" investici magistrát poskytl.Navíc do těch autobusových pruhů můžeme jen obsazení.Jsem zvědavý jestli budeš mít tyhle řeči až budeš třeba spěchat na letiště nebo se ženou do porodnice.

bmbmbm ( 12. února 2009 11:02 )

vyklidni se, víš o tom houby z voctem. Už když přišli s novinklou, že bude na mag. štaflech povinná žlutá barva, nižší stř. třída a funkční klima, tak magistrát sliboval, že vozy taxi budou moct jezdit po kolejích, v pruzích pro autobusy a po některých pěších zónách.........2 roky slibujou, a až teprve ted se něco pro to dělá....

infonovinky ( 12. února 2009 09:20 )

Dlouho jsem hledal něco proti ukradení auta (jedno mi totiž už ukradli). Nejlepší systém je pomoci sledování GPS přes Internet, ale ty jsou dneska pořád ještě drahé. S montáží to vychází na cca 12 -14 000 Kč + měsíční poplatky cca 240 Kč/měsíc. Náhodou jsem objevil GPS Osobní lokátor (OL), který je za velmi příznivou cenu, tj. 4 990 Kč. Prodejce k němu ještě poskytuje Internetové sledování, kdy roční poplatek vychází něco přes 1 000 Kč. Mám tuto věcičku už cca 2 měsíce. Je malá a přenosná, takže jde dobře skrýt a navíc ji zapínám pouze, když nechávám někde stát auto (jinak ho mám v garáži). Hned jsem s ženou udělali test, kdy ho jako „ukradla“ a já ji s kámošem v autě sledoval. A funguje to fakt perfektně. Jakmile si jej někdo „vypůjčí“, ihned máte SMS a ještě Vás prozvoňuje. Parádní věcička na tom je, že můžete vše sledovat i na mobilu. Nic podobného jsem Česku ještě neviděl. Navíc jej můžete použít například i pro monitorování pohybu dětí, takže vždy budete vědět, kde Vaše dítě zrovna je. Bude-li mít někdo zájem, může se kouknout na dualsim-tes.cz

Zobrazit celou diskusi