Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Vinobraní v Mělníku letos bude!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: er, ČTK - 
8. února 2009
21:07

Jedna z nejpopulárnějších akcí v kraji se v září přece jen uskuteční. Mělnické vinobraní, jehož historie sahá až do 19. století, mělo letos 'namále' kvůli rozsáhlé rekonstrukci historického jádra města.

Část zastupitelů chtěla festival vína zrušit s tím, že jeho přesunutí na periferii by narušilo jeho tradiční charakter víc, než když by se jeden rok prostě vynechal.

"Až se o tom bude hlasovat, tak já budu proti pořádání. Vinobraní má být tradiční," tvrdil například starosta Miroslav Neumann. Většina zastupitelů ale nakonec zvedla ruku pro to, aby milovníci vína zažili svůj svátek i letos. Teď už půjde jenom o to, jak se bude slavit. A taky kde. Jednou z možností je prostor mezi náměstím Karla IV., Pražskou ulicí a sídlištěm.

Mimo hru není ještě ani tradiční historické centrum. Pak by se ale musel hodně zredukovat rozsah oslav, což by podle některých celou akci jenom zkultivovalo. Ubylo by totiž stánků s prodejci čínského braku i laciné pouťové atrakce.

Vinobraní v Mělníku by se letos mělo konat 18. a 19. září. V průběhu roku se uskuteční akce podobného charakteru. Na podobné vlně se nese Mělnický košt, při němž se ochutnávají především vína z mělnických vinic, nebo Mělnické kulturní léto. Stále větší oblibu získává také letní Setkání rodáků.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi