Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vietnamec drží hladovku, protože má být vyhoštěn z ČR

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
6. února 2009
09:55

Cizinecká policie rozhodla o jeho deportaci, protože pracovní povolení pro něj jeho zaměstnavatel získal až tři týdny po Vietnamcově nástupu do práce.

O případu informují Lidové noviny. O přezkoumání případu usiluje několik neziskových organizací. Iniciativa za nevyhoštění podá formální návrh na provedení přezkumného řízení, policie však na vyhoštění trvá.

Šestadvacetiletý Le Kim Thanh by měl být vyhoštěn na pět let navzdory tomu, že má v Česku zajištěnou práci, pracovní povolení a zaměstnavatel o něj stojí. Vietnamec už týden čeká na deportaci, nejí, jeho psychický stav je špatný a říká, že raději ukončí svůj život, než by se vrátil do Vietnamu.

"Rozhodl se odejít do ciziny, aby mohl podporovat dva sourozence a rodiče. Za zprostředkování víz zaplatil šest tisíc dolarů," řekla Bich Giang Haisová, majitelka agentury Vietvanda, která Vietnamcům zprostředkovává v Česku práci.

Když Le Kim Thanh přijel do Česka a nastoupil na domluvené místo, zjistil, že pracovní podmínky se od slibů liší. Od zaměstnavatele proto odešel a našel si novou práci, kam nastoupil 13. června. Pracovní povolení pro něj a jeho čtyři krajany, o které nový zaměstnavatel požádal, však nabylo povolení až tři týdny po jejich nástupu. Proto cizinecká policie rozhodla o jejich vyhoštění.

philosoph ( 6. února 2009 17:58 )

Je mi líto toho vietnamského mladíka, ale víc líto je mi českých sklářů, co se nezaviněně dostali do těžké situace ztrátou zaměstnání. Je to pro ně tak těžká situace, že se obrátili na pana Motejla a jeho úřad o pomoc. Bylo jim odpovězeno, že se s jejich situací nedá nic dělat. Představte si, že od listopadu nemají výplatu a týká se to v něterých případech všech členů rodiny, kteří byli zaměstnání ve sklárnách. Nemají z čeho zplatit nájem a ještě ke všemu nějakou úřední chybou se stalo, že se nemohou hned registrovat na úřadu práce. Vietnamský mladík má svou vlast, rodinu, tak může začít pracovat tam. Pokud porušil zákon, tak nemůže počítat s ničím jiným než s návratem. Jem by mne zajímalo, co je to za agenturu, vednou cizinkou, co sem Vietnamce vozí? Kolik je takových agentur? Neměly by se tyto agentury evidovat a brát k odpovědnosti se strany českého státu? Kdo si vzal těch 6000 dolarů od toho Vietnamce? Je to dost peněz a ve Vietnamu si za ně mohl otevřít obchod. Myslím, že dost z nich jde sem, protože tuší, že tady nemusí platit daně a pokud mají podnikání, daří se jim mnohem lépe než podnikatelům Čechům.

kmaa ( 6. února 2009 16:31 )

Vůbec bych nebyl proti nim, kdyby pro ně patřila stejná pravidla jako pro nás - odvádět daně !!!!! Oni porušují na tržnicích všechna pravidla - padělání, hygiena a tolik let se nic neděje. Zkuste to udělat vy, co jste se zde narodili !

kibic ( 6. února 2009 13:03 )

ani bych o tom nediskutoval. stat se to me treba v usa, tak letim se zakazem a ani si nestihnu vzit svejch par svestek

Zobrazit celou diskusi