Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministerstvo financí: Kdo koupí ČSA?

Kdo bude vlastnit ČSA?
Kdo bude vlastnit ČSA?  (Autor: Ilustrační foto)
Autor: ČTK, hnz - 
5. února 2009
17:36

Ministerstvo financí dnes (ve čtvrtek) vyhlásilo výběrové řízení na nového majitele Českých aerolinií. Zájemci mohou podat přihlášky do 23. března do 12:00. Nový majitel by měl být znám nejpozději do 30. září letošního roku.

Podmínky veřejné soutěže jsou k nalezení na internetových stránkách ministerstva.

Výběrové řízení se bude dvoukolové. První kolo bude kvalifikační, zájemce nesmí být například v konkurzu či úpadku, nesmí mít u českého státu žádný dluh a nesmí být ve sporu s Českou republikou. Ve druhém kole bude jediným kritériem výše nabídnuté a garantované kupní ceny.

O postupujících z prvního kola bude rozhodovat vláda. Rozhodne, jestli zájemce neohrožuje českou bezpečnost. Jestli nepochází ze státu, který je nebezpečným pro mezinárodní bezpečnost, jestli nepodporuje terorismus či neporušuje lidská práva.

Stejně tak vláda bude posuzovat, jestli zájemce o ČSA není přímo nebo nepřímo ovládán státem, jehož "zahraniční a vnitřní politika představuje riziko pro bezpečnost České republiky a je v rozporu s bezpečnostními zájmy České republiky".

Při privatizaci bude platit pravidlo pěti let. Nový majitel musí ČSA zachovat nejméně po dobu pěti let status národního dopravce. Nejméně pět let musejí ČSA mít základnu na Ruzyni, po stejnou dobu musí být jejich hlavní činností letecká doprava.

Ruská společnost Aeroflot jako jediná oficiálně vyjádřila zájem podílet se na privatizaci ČSA. "Aeroflot pomýšlí na privatizaci pouze u ČSA. Nemá žádné záměry s pražským letištěm Ruzyně," stojí v prohlášení zveřejněném na webu aerolinií.

"Aeroflot, který nesídlí v Evropské unii, se podle pravidel EU nemůže ucházet o více než 49procentní podíl v ČSA. Při privatizaci ČSA máme v úmyslu obstarat si partnera, který by pocházel z České republiky. Aeroflot s možnými partnery jedná a svůj výběr bude s to brzy oznámit," uvedl šéf společnosti Valerij Okulov.

davidbrouk ( 5. února 2009 21:15 )

A kdo koupí ministerstvo financí až nebude co prodávat?

Zobrazit celou diskusi