Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Exministr Mlynář je s konečnou platností nevinný

Vladimír Mlynář u soudu
Vladimír Mlynář u soudu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
30. ledna 2009
07:45

Nejvyšší soud v úterý zamítl dovolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké proti rozsudku, který zprostil bývalého ministra informatiky Vladimíra Mlynáře obžaloby z machinací se státními penězi v kauze společnosti Testcom servis.

Informuje o tom páteční Právo. Zdůvodnění rozhodnutí zatím nebyl zveřejněno.

"Od začátku jsem říkal, že v této kauze nemohlo jít o trestný čin, a rozhodnutí soudu beru jako potvrzení svých slov," řekl Právu Mlynář.

Podle obžaloby se Mlynář s bývalým ředitelem České televize Dušanem Chmelíčkem a jeho spolupracovníkem Vítem Novotným dopustili zneužití pravomoci veřejného činitele a zneužití informací v obchodním styku. Mlynáře za to Městský soud v Praze poslal na 5,5 roku do vězení. Podle rozsudku s firmou Testcom servis, která měla provozovat internetový portál veřejné správy, uzavřeli pro stát nevýhodnou smlouvu a převedli na ni 7,5 korun z rezervního fondu příspěvkové organizace Testcom.

Vrchní soud však trojici loni v listopadu v odvolacím jednání zprostil obžaloby s tím, že sice porušili předpisy, ale zejména Mlynář nebyl informován o nezákonnosti postupu. Ani Chmelíček s Novotným však podle něj nepochybili úmyslně. Základní kapitál ve výši 7,5 milionu korun získal Testcom servis z rezervního fondu příspěvkové organizace ministerstva informatiky, což odporuje rozpočtovým pravidlům. Chmelíčka a Novotného na to upozornila jejich podřízená. Stalo se tak ale až poté, co založení společnosti potvrdil rejstříkový soud.

Exministr svěřil Testcom servisu portál veřejné správy v říjnu 2003. Na požadavek ministerstva financí Mlynář smlouvu v únoru 2004 zrušil. Firma tak existovala asi čtyři měsíce, fakticky fungovala zhruba dva.

howard ( 30. ledna 2009 10:53 )

Nechapu, jak se mohla odvolavat v kauze, kde se nikdo neobohatil a kde nikomu nevznikla zadna skoda. Opravdu tristni obrazek ceskeho soudnictvi - kdyz nekdo ukradne miliony, jeste lepe miliardy, nic se nedeje, ticho po pesine...

vera51 ( 30. ledna 2009 10:03 )

no to se dalo čekat že je jen křišťál čistší a nebo obráceně??Mlynář je čistší než křišťál???Křišťálovitější křišťál a Mlynář už nemůže být

ajaztassi ( 30. ledna 2009 08:43 )

No, co by chtěli za 7,5 korun?

Zobrazit celou diskusi