Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hrad Křivoklát obléhají turisté z východu

Na Křivoklát proudí zástupy turistů z Ruska
Na Křivoklát proudí zástupy turistů z Ruska  (Autor: Foto Blesk – Václav Raufer)
Autor: er - 
7. ledna 2009
22:25

Více než stovka Rusů přišla včera na Křivoklát u Rakovníka. Právě z východu proudí v současné době na středověký hrad nejvíce turistů.

 

„V Rusku jsou teď prázdniny, nebýt turistů z Ruska, nemělo by snad ani cenu zahajovat celoroční provoz, kterému říkáme modrá sezóna,“ řekl včera Blesku kastelán jednoho z nejvýznamnějších hradů české historie Luděk Frencl. Správci hradu se chystají k otevření drobného občerstvení.

„Postrádáme služby pro veřejnost. V celé obci není otevřena jediná hospoda, kde by se mohli návštěvníci najíst,“ lituje kastelán slabšího podnikatelského ducha restauratérů z křivoklátských lesů.

Přitom jsou dny, kdy na hrad přijde i dvě stě lidí denně. „Zimní atmosféra hradu má obrovské kouzlo. Člověk si teprve uvědomí, v jak drsných podmínkách museli tehdy lidi existovat a ekonomická krize dostane v tomto prostředí úplně jiný význam,“ řekl Marek Hasal, jeden z mála českých návštěvníků, kteří v poslední době na hrad přišli. Hradní brána je pro veřejnost otevřena od 10 do 15 hodin každý všední den.

 

 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi