Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z kladenských kohoutků teče jedovatá voda!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: er - 
6. ledna 2009
15:23

Z vodovodních trubek jednoho kladenského sídliště tečou jedy! Hygienici v pitné vodě odhalili nebezpečnou bakterii legionelu pneumophylis.

O rozbor však požádala až jedna obyvatelka paneláku v Holandské ulici. Tu sužují dlouhodobě nemoce.

Tato bakterie může způsobit i smrt relativně zdravého člověka. "S kožními problémy stěžovatelky výskyt této bakterie nesouvisí. Nebezpečí ohrožení zdraví uživatelů nicméně trvá," uvedl pro Blesk specialista ze zdravotního ústavu pro středočeský kraj. Obyvatelé domu informovali o výskytu bakterie hygieniky. Podle nich si ale problém musí vyřešit členové vlastníci respektive členové společenství vlastníků domu sami. Nikde jinde než v jejich objektu se totiž údajně bakterie nevyskytla. "My můžeme kontrolovat pouze výměník společnosti Tepo, tam ale problém shledán nebyl," uvedla vedoucí kladenské hygieny obecné a komunální Miroslava Hrušková. Hygienici nemohou vydat ani zákaz používání vody v domě. Zodpovědnost za své zdraví tedy momentálně nesou obyvatelé 'nakaženého' domu sami.

Co je legionela pneumophylis
Legionela nebo také legionářská nemoc způsobila v minulosti už několik úmrtí relativně zdravých lidí. Nebezpečná je dokonce i když se jí člověk napije. Riziko teče hlavně ze sprch s rozprašovačem, které vytvářejí aerosol. Po vdechnutí bakterie toutu formou dojde k onemocnění plic, které nezřídka končí úmrtím pacienta.

Jak proti legionele bojovat
Do systému vodovních řadů se montují zařízení, které do vody mixují chlordioxid s ozonem, což jsou nejefektivnější látky k potlačení výskytu bakterie. "Výskyt legionely ve vodě není problémem jednoho domu, jedné ulice, jednoho města ani jednoho státu. Jedná se o celosvětový problém a je na každém, jak zodpovědně se k prevenci před touto bakterií postaví," dodala hygienička Miroslava Hrušková.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi