Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na cigaretách je závislých více než milion českých dětí

cigarety
cigarety  (Autor: Blesk.cz)
Autor: red, ČTK - 
6. ledna 2009
09:11

Počet dětských kuřáků se za posledních 12 let více než zdvojnásobil na 1 150 000 dětí. Denně propadá nikotinu minimálně sto dětí, nejčastěji ve věku od devíti do dvanácti let.

Podle statistik za rok 2007 v ČR aktivně kouří 2 300 000 lidí, polovina z toho jsou děti do 18 let. Podle odborníků se počet dětí, které kouří, za posledních 12 let zdvojnásobil a dvakrát narostla také jejich spotřeba tabáku.

Protitabákoví aktivisté sdružení v projektech Doktoři za uzdravení společnosti a Řetěz lásky k dětem požadují po zákonodárcích a vládě začlenění řešení dětské epidemie závislosti na tabáku do připravovaných zdravotnických reforem.

Podle nich začne v ČR denně kouřit nejméně sto dětí, nejčastěji ve věku kolem deseti let. Odbornice na léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková již dříve uvedla, že se snižuje věk, kdy české děti začínají s cigaretami.

Cigaretu dětem nemůže legálně nikdo prodat, ale podat kdokoliv. Užívání tabákových výrobků dětmi je legální, zákonem neomezené, kdežto zabavení cigarety dítěti z hlediska dnešních zákonů je přečin, upozorňují aktivisté v čele Jiřím Votrubou, plicním specialistou pražské nemocnice Na Homolce.

Vadí jim například, že nikotin obsažený v cigaretách není zařazen do seznamu návykových látek a tabákové firmy nemají povinnost uvádět na svých výrobcích složení drogy ani všechny známé dopady této závislosti na lidské zdraví.

Odborníci uvádějí, že v ČR denně zemře na následky nemocí z kouření 50 až 60 lidí, celkem 18 000 ročně. Polovina kuřáků prožije v porovnání s nekuřáky život o 15 let kratší.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi