Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tak vypadá český Ježíšek!

Autor: ČTK - 
24. prosince 2008
06:00

Český Ježíšek má svou podobu, připomíná asi devítiletého chlapce se zlatavými vlasy. Má modré oči a malá křídla. Na základě 25.000 dopisů jej vytvořil olomoucký řezbář a sochař Jiří Halouzka žijící v Jiříkově na Bruntálsku.

"Je to 120 centimetrů vysoká plastika z lipového dřeva s kulichem na hlavě," řekl Halouzka. Podotkl, že český Ježíšek zůstane domovem v jeho galerii pod Pradědem. "Děti Ježíška kreslily nebo popisovaly, pětadvacet tisíc dopisů je velká síla. Sešly se v Ježíškově poště v obci Boží Dar," vysvětlil Halouzka. Asi 80 procent dopisů se shodovalo na jeho podobě. "Křídla má proto, že podle pověstí musí být otevřené okno, aby se do pokoje s dárky dostal," objasnil Halouzka.

Do příštího roku chce řezbář ve své galerii vytvořit celou Ježíškovu dílnu, kde bude mít plno pomocníků. Ježíška považuje Halouzka za mytickou představu našich předků. "Vadí mi, že se k nám tlačí cizí podoby od Santa Clause po dědu Mráze," prohlásil Halouzka. Ježíška je ochoten ukazovat celoročně i po zavírací době galerie, stačí zazvonit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi