Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Potok na Kladensku zamořily stovky litrů nafty

Hasiči měli problémy i naftou, která do Úslavy vytekla
Hasiči měli problémy i naftou, která do Úslavy vytekla  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Schnapka)
Autor: ČTK - 
21. prosince 2008
16:48

Hasiči v neděli vyjížděli k ropné havárii mezi obcemi Jarpice a Šlapanice na Kladensku. Stovky litrů nafty se dostaly do Vranského potoka v úseku dlouhém asi tři kilometry.

Řekla to mluvčí České inspekce životního prostředí Ivana Awwadová. Podle mluvčí kladenské policie Jany Dětské havárii předcházela krádež nafty z kombajnu na nedalekém statku. Stroj měl v nádrži asi 1300 litrů paliva. Co zloděj nepobral, vyteklo do potoka. "Nafta vytekla do nějakého svodného kanálku, který následně ústí do Vranského potoka," uvedla Dětská.

Krádež se stala zhruba hodinu před polednem, pachatele policie zatím nedopadla. Podle Dětské mu hrozí obvinění nejen z krádeže, ale i z poškozování životního prostředí.

Naftu se podařilo zachytit před ústím do rybníka. Mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan řekl, že na místo byli přivoláni i odborníci z kladenské firmy Dekonta, kteří provádějí sanaci.

Podle Dětské byl o havárii informován rovněž odbor životního prostředí Městského úřadu ve Slaném a dále Povodí Vltavy. Pracovníci povodí by na místo měli dorazit a vyčíslit škodu, dodala.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi