Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Lékárny připravují prodej "chřipkových" léků na průkaz

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, kol - 
16. prosince 2008
15:09

Lékárny se připravují na to, že od ledna začnou prodávat léky na chřipku a nachlazení s pseudoefedrinem jen na průkaz zdravotní pojišťovny, a to nejvýše dvě balení.

Dosud až 80 procent balení z "velkonákupů" zneužívali narkomani k výrobě pervitinu. Lékárny v těchto dnech testují spojení s centrálním úložištěm dat, v němž si zkontrolují, zda si člověk už neobstaral tyto léky jinde. Novinářům to řekla mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Veronika Petláková.

"Zkušební provoz centrálního úložiště dat byl zahájen v prosinci. Všichni dodavatelé lékárenských systémů nyní testují propojení svých počítačových programů s tímto úložištěm. Na přelomu roku začne vlastní připojení lékáren a postupně se připojí všechny," uvedla.

Ředitel SÚKL Martin Beneš doplnil, že před startem nového systému uspořádali průzkum připravenosti lékáren, který zahrnoval software, připojení lékáren k internetu a technickou vybavenost. Během krátké doby se ho zúčastnila polovina z 2600 lékáren a výdejen, což podle Beneše ukazuje na velký zájem o bezproblémové připojení k novému systému.

"Z průzkumu vyplynulo, že připravenost lékáren i kvalita připojení k internetu, následně pak k centrálnímu datovému úložišti je nad očekávání dobrá," shrnul ředitel.

Zavedení nové kategorie výdeje léčivých přípravků s obsahem pseudoefedrinu v průběhu ledna 2009 podle Beneše tím pádem nic nebrání. Pro běžného uživatele léčivých přípravků s obsahem pseudoefedrinu se nic výrazně nezmění, zdůraznil Beneš.

Do nové katerodie výdeje léčiv bez předpisu s omezením by podle Beneše mohly být zařazeny v příštím roce další desítky přípravků. Do tří let by jich tam mohla být až stovka. Odborníci nyní diskutují o tom, které léky by to mohly být. Mezi prvními by to mohla být takzvaná pohotovostní antikoncepce, tedy pilulka, která se užívá po nechráněném pohlavním styku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině