Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zločinci od ledna mohou jít do detenčních ústavů

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: archiv)
Autor: ČTK - 
15. prosince 2008
17:06

Už od 1. ledna příštího roku budou soudy posílat zločince s psychickými poruchami do detenčního ústavu v Brně, kde je pro ně připraveno 48 míst.

Nejvyšší soud v prosinci rozhodl, že ochranné opatření je možné ukládat i za trestné činy spáchané před tímto datem, řekl dnes novinářům ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

"Jedná se spíše o léčebné než vězeňské zařízení," prohlásil ředitel vězeňské služby Luděk Kula. Pachatelé budou proto podstupovat více pracovních i sportovních terapií, k dispozici budou mít dílny či hřiště. Předpokládá se, že chovanci budou umisťováni po jednom, maximálně po dvou na pokoji při zachování šesti metrů čtverečních na osobu. Konečný poměr mezi zaměstnanci ústavu a jejich klienty bude 1:1,5. V brněnském zařízení by tak mělo pracovat 39 zaměstnanců, kteří budou postupně přibývat spolu s chovanci.

Většina pachatelů si však bude muset nejdříve odpykat léta ve vězení. "Pobyt v detečních ústavech nebude nahrazovat trest," uvedl Pospíšil.

Jestli musí zločinec v ústavu zůstat, budou odborníci přezkoumávat jednou ročně, na individuální žádost i dřív. O propuštění rozhodne soud. "Musí se prokázat, že není nebezpečný pro společnost," řekl ministr, podle kterého je česká úprava ústavů výjimečná tím, že v nich pachatel může zůstat až do konce života.

V příštím roce přibude k brněnskému zařízení také detenční ústav v Opavě se 150 místy. "Vycházíme ze zkušenosti v Rakousku, kde je několik ústavů a dohromady 200 míst pro takovéto pachatele," uvedl Pospíšil.

Detenční ústavy mají být určeny například vrahům s diagnózou sexuálního sadismu či s defektní inteligencí, deviantům, u nichž opakovaně selhala ochranná léčba, nebo pachatelům pohlavního zneužívání, kteří byli v minulosti více než dvakrát trestáni a ochranné léčení u nich nemělo žádný efekt. Kromě Brna a Opavy by měl být v roce 2011 otevřen ještě detenční ústav ve Vidnavě.