Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Dráhy zpoplatnily i místenky kupované přes internet

Vagón
Vagón  (Autor: wikipedia.org)
Autor: pes - 
15. prosince 2008
13:03

Dráhy přes noc nečekaně zpoplatnily místenky kupované přes e-shop. Podle iDnes.cz postihne cestující nečekané zdražení jízdenek kupovaných přes internet.

"Při představování ceníku přitom dráhy slibovaly, že nákupy po internetu budou naopak o tři procenta levnější. Tento slib skutečně "dodržely" - po prodražení jízdenky o cenu rezervace se z konečné ceny srazí ona tři procenta," píše server.

Dosud zákazník při nákupu přes internet neplatil cenu místenky. Nákup on-line získával v letošním roce na oblibě i díky tomuto zvýhodnění. Přes internet prodalo třikrát více jízdenek než v minulém roce.

"Dráhy přitom jako jednu z výhod elektronické jízdenky prezentovaly právě místenky zdarma. Jejich zpoplatněním by podle propočtů MF DNES měly vydělat zhruba milion korun měsíčně. Jízdenku bez místenky není možné přes internet koupit."

O této změně navíc paradoxně nevěděli, kromě cestujících, do dnešního rána ani operátoři na zákaznické lince drah. Ani mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský nedovedl na otázky novinářů odpovědět: "Zatím vám k tomu nic moc nemůžu říct, ještě není jisté, zda to tak zůstane."

Zpoplatnění místenek přišlo společně s novým ceníkem Českých drah, který začal platit dnes v noci. Zároveň začal platit se zásadními změnami i nový jízdní řád.