Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vichr v ČR vyvracel stromy a poničil elektrické vedení

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
29. listopadu 2008
11:06

Silný nárazový vítr zablokoval v noci na sobotu na mnoha místech nejen na východě Čech dopravu. Zničil na několika místech i elektrické vední.

Hasiči museli v Pardubickém kraji odstraňovat spadlé stromy asi na 15 místech, řekl ČTK operační důstojník krajského hasičského sboru. Větve a pády kmenů také způsobily poruchy na elektrickém vedení.

"Nejvíce zásahů kvůli spadlým stromům jsme měli na Orlickoústecku a na Chrudimsku. V Pardubicích vítr utrhl plechy ze střechy obchodního centra Palác Pardubice," uvedl hasičský důstojník.

V Královéhradeckém kraji museli hasiči rozřezat a odklidit stromy spadlé na silnici u Skuhrova nad Bělou a Přepychách na Rychnovsku, další kmeny a větve odklízeli ve Svinarech v Hradci Králové a Třebechovicích pod Orebem. U Přestavlk na Rychnovsku havaroval osobní vůz, který se vyhýbal padajícímu stromu a skončil mimo vozovku. Nehoda se obešla bez zranění.

Asi 30 poruch na vedení nízkého a 10 na vedení vysokého napětí zaznamenali energetici. "Museli jsme opravovat závady u Dobrušky, na Vysočině, dvě poruchy na Skutečsku naši technici ještě odstraňují," řekla ČTK mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková.

Čtěte také:

Jižní Čechy: vichr "pokácel" 20 stromů!

O víkendu udeří orkán! Kde bude nejvíc foukat?

Sníh čeká řidiče na východě Čech hlavně na horách