Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pěstovala konopí jako lék. Bude potrestána?

Libuše Bryndová
Libuše Bryndová  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
19. listopadu 2008
07:37

Jednapadesátiletá překladatelka Libuše Bryndová znovu stane před soudem kvůli údajné výrobě drog. Žena tvrdí, že pěstovala konopí jako lék na své artritické a astmatické obtíže.

Okresní soud v Táboře jí v červenci za údajné zneužití konopí k toxikomanii vyměřil podmíněný trest. Odvoláním v případu se dnes začne zabývat pobočka krajského soudu v Táboře.

Za pěstitele konopí pro léčebné účely se začátkem roku postavil Nejvyšší soud. Proto okresní soud neodsoudil ženu za výrobu konopných mastí, ale za to, že konopnou drť inhalovala. Podle soudu ji tak zneužila k toxikomanii. Soud ženě uložil trest dva měsíce s podmíněným odkladem na jeden rok. Za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů jí hrozilo až pět let vězení.


Trestní stíhání odstartoval televizní pořad, kde Bryndová vystupovala jako pěstitelka konopí. Podle obžaloby žena loni a předloni vypěstovala na svém pozemku ve Zlukově na Táborsku nejméně 29 rostlin konopí. A hodnota psychotropní látky v rostlinách překračovala povolenou hodnotu 0,3 procenta. Celkem vypěstované konopí obsahovalo přes 26 gramů účinné látky.