Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svatomartinský jarmark na 'Staromáku'

Svatomartinské slavnosti
Svatomartinské slavnosti  (Autor: Jiří Rubeš)
Autor: mul - 
12. listopadu 2008
07:27

Mladé vínko, trdelník i svatomartinská husa přilákaly spousty lidí na Staroměstské náměstí, kde od včerejška probíhá pravý svatomartinský jarmark.

Ten odstartoval včera přesně v 11 hodin a 11 minut otvíráním lahví svatomartinského vína. Odpoledne pak přijel mezi jarmareční hosty i Martin na bílém koni, ale slibovaný sníh s sebou nepřivezl. Veselí na 'Staromáku' potrvá až do neděle.

Svatomartinské slavnosti Svatomartinské slavnosti | Jiří Rubeš

Svatomartinské víno

Vybrané mladé víno, které se vyznačuje jemnou ovocnou chutí a perlivostí, nevynechá žádný znalec. Podle tradice se svatomartinské víno otvírá vždy 11. listopadu, v jedenáct hodin. Podle vinařů dokonce kvalita svatomartinského vína napoví, jak kvalitní bude celý ročník. Letos láhev vybraného vína pořídíte od 90 do 220 korun, podle druhu.


Svatomartinská husa

Svátek sv. Martina se bez svatomartinské husy neobejde. Podle českých tradic patřila už dříve pečená husa k hlavním pokrmům. Porce masa se rozdělovaly podle určeného pořadí. Nejnižší sluha vyfasoval křídlo, aby se při práci vznášel, pro vyššího sluhu bylo určeno stehno a statkář si nechával celý zbytek.


Svatomartinské slavnosti Svatomartinské slavnosti | Jiří Rubeš

Další pochoutky

Kromě chutných vín si můžete na Staroměstském náměstí pochutnat i na staročeském trdelníku, svatomartinském punči. Nechybí ani klasická grilovaná klobása.


CENÍK

Svatomartinská husa (1/4) 405 Kč

Svatomartinské víno (VS Šardice) 100 Kč

Svatomartinský punč (200 ml) 45 Kč

Staročeský trdelník 50 Kč


ANKETA

Svatomartinské slavnosti Svatomartinské slavnosti | Jiří Rubeš

Jana Buštová (31), Praha

"Na jarmark na Staromáku mě přilákalo především svatomartinské víno. Letošní roční mi obzvlášť chutná, je výborné. A podle tradice nevynecháme ani svatomartinskou husu."

Svatomartinské slavnosti Svatomartinské slavnosti | Jiří Rubeš

Lukáš Benda (22), Praha

"Svatomartinské víno si nenechám ujít. Několik posledních ročníků bylo supr, ale to letošní je prostě vynikající. Ale propečenou svatomartinskou husu k mladému vínu teda nemusím..."

Svatomartinské slavnosti Svatomartinské slavnosti | Jiří Rubeš

Martin Průša (41), Praha

"Tady na svatomartinském jarmarku jsem víceméně náhodou. Přijely za mnou kamarádky, tak jsme se šli jen tak projít. A skončili jsme zrovna tady u svatomartinského punče."