Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemědělci vylili 1000 litrů mléka

Autor: ČTK - 
11. listopadu 2008
12:36

Zhruba 1000 litrů mléka vylili v úterý zemědělci ze Šumperska na soukromé farmě v Klopině - Veleboři, aby upozornili na jeho nízké výkupní ceny.

A také na postup obchodních řetězců, které podle farmářů předražují mléčné výrobky. Současné výkupní ceny mléka jsou nerentabilní, což může vést k likvidaci chovů, řekl novinářům ředitel šumperské okresní Agrární komory (AK) Radek Musil. Akci uspořádal šumperský Svaz výrobců mléka.

"Akce není namířená proti mlékárnám. Ke snižování výkupních cen je tlačí řetězce. Naším cílem je poukázat na to, že přestože cena mléka šla dolů, u spotřebitelských cen mléčných výrobků se tak nestalo a jsou předražené," uvedl ředitel šumperské okresní AK.

Podotkl, že zatímco začátkem roku farmáři z regionu dostávali za litr mléka v průměru deset korun, v současné době je to 7,4 až 7,2 koruny za litr. "Náklady na výrobu litru mléka ale dosahují 9,1 koruny. To znamená, že farmáři tratí na každém litru 1,7 koruny. V letošním roce díky vyšším cenám ze začátku roku a dotacím ještě farmáři vyjdou, příští rok ale očekávám velké problémy, které mohou skončit redukcí a likvidací chovů," uvedl Musil.

Ředitel šumperské okresní Agrární komory (AK) Radek Musil vypouští nadojené mléko do odpadní cisterny na soukromé farmě Martina Zbořila ve Veleboři na Šumpersku, kde se 11. listopadu konal protest proti nízké výkupní ceně mléka a postupu obchodních řetězců, které podle farmářů předražují mléčné výrobky. Ředitel šumperské okresní Agrární komory (AK) Radek Musil vypouští nadojené mléko do odpadní cisterny na soukromé farmě Martina Zbořila ve Veleboři na Šumpersku, kde se 11. listopadu konal protest proti nízké výkupní ceně mléka a postupu obchodních řetězců, které podle farmářů předražují mléčné výrobky. | Foto: ČTK


Akce se uskutečnila na farmě soukromého zemědělce Martina Zbořila, který chová 148 krav. Podle něj jsou nyní malé farmy nuceny prodávat litr mléka o 1,35 koruny pod výrobními náklady. "Finanční problémy začaly asi v srpnu. Od té doby výkupní ceny klesají o 20 až 40 haléřů měsíčně a o ceně nedá vyjednávat. Za poslední měsíc jsme kvůli tomu přišli asi o 148 000 korun v tržbách. Někdo se nás už musí zastat," zdůraznil Zbořil.

Podle ředitele šumperské AK je potřeba ke zlepšení současného stavu zejména nastartovat vyšší spotřebu mléčných výrobků na tuzemském trhu prostřednictvím snížení cen mléčných výrobků na pultech obchodů. O to by měla podle Musila usilovat zejména Potravinářská komora ČR.

Mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová řekla, že komora nemůže diktovat obchodním řetězcům, za jakou cenu mají prodávat. "Víme však, že obchodně dodavatelské vztahy nejsou dobré, a snažíme se je narovnat pomocí v současné době projednávaného zákona o významné tržní síle," uvedla.

Podle prezidenta AK Jana Veleby projednávaný zákon o významné tržní síle problém producentů mléka nevyřeší. "To budou jen kosmetické záležitosti. Já akci na Šumpersku rozumím. Pokud výkupní ceny mléka zůstanou na stávající úrovni, bude to znamenat radikální redukci skotu, což by byla tragédie. Je potřeba jednat," řekl Veleba.