Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Oprava pražského Lanového mostu potrvá do jara

Lanový most
Lanový most  (Autor: ČTK)
4. listopadu 2008
12:11

Opravy Lanového mostu na Jižní spojce, který byl kvůli poškození letos v srpnu na několik dní uzavřen, potrvají až do poloviny března příštího roku. Novináře o tom dnes informoval Tomáš Mrázek, mluvčí Technické správy komunikací hlavního města Prahy (TSK).

Most během rekonstrukce získá nové železobetonové římsy, protihlukové stěny a nový systém odvodnění, obnovena bude rovněž izolace.

215141:gallery:true:true

Pracovníci TSK nyní demontují po obou stranách mostu římsy, které jsou v havarijním stavu. "Pokud bude počasí příznivé, budeme se snažit stavbu maximálně urychlit," uvedl ředitel TSK Luděk Dostál. Práce na rekonstrukci už by neměly zásadně omezit provoz na mostě, podle Dostála lze očekávat pouze snížení rychlosti v úsecích vjezdu a výjezdu na staveniště.

Doprava na mostě je od srpnové opravy vedena v každém směru ve dvou pruzích. Podle TSK to ale žádné omezení neznamená, protože za mostem směrem z centra je Jižní spojka rovněž zúžena na dva pruhy pro každý směr. Nákladní automobily nad šest tun mohou přes most jezdit maximální rychlostí 60 kilometrů za hodinu. Po dokončení oprav budou otevřeny tři jízdní pruhy v obou směrech.

TSK nyní získala na rekonstrukci mostu, který je jednou z hlavních dopravních tepen hlavního města a denně přes něj přejede téměř 100.000 aut, 60 milionů ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Lanový most byl dokončen v roce 1996. Přemosťuje železniční trať Praha - České Budějovice a seřaďovací nádraží Praha-Strašnice. Na začátku srpna na něm dělníci objevili závažné poničení. Nejprve na most nesměly nákladní vozy nad šest tun, na tři dny pak byl most uzavřen pro veškerou dopravu. Kvůli uzavírce se tvořily kolony.