Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C

Krejčíř: Volný pohyb po JAR, zákaz do ciziny

Radovan Krejčíř
Radovan Krejčíř  (Autor: Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK - 
4. listopadu 2008
07:57

Kontroverznímu podnikateli Radovanu Krejčířovi byl umožněn volný pohyb po JAR, kam se přesunul na útěku před českou justicí. Vycestovat však nesmí.

Zprávu přinesl server novinky.cz

Krejčířovi byl v JAR odebrán pas a v případě změny trvalého bydliště by tuto skutečnost musel sdělit soudu. Ve volném pohybu ho však již jihoafrická justice neomezuje.

Krejčíř oslaví 4. listopadu své 40. narozeniny. Je podezřelý z rozsáhlé majetkové, ale i násilné trestné činnosti.

Rodák z Dolního Žukova na Karvinsku, vystudoval Vysokou školu báňskou v Ostravě. Od devadesátých let figuroval v řadě firem, ale k velkému majetku se podle médií dostal díky kuponové privatizaci.

O Krejčířovy podnikatelské aktivity se postupně začala zajímat policie. Vyšetřovatelé Krejčíře podezřívali z řady trestných činů, mimo jiné z pokusu o miliardový podvod na státním podniku Čepro, z celního úniku při ropných obchodech nebo z vytunelování firmy Technology Leasing. Ne vždy však policie uspěla. V některých případech soudy Krejčíře shledaly vinným, v jiných jej naopak osvobodily. Jde však často o nepravomocné rozsudky a některé kauzy na své projednání teprve čekají.

Krejčířovo vyšetřování se zkomplikovalo v červnu 2005, kdy podnikatel uprchl na Seychely. Později se přesunul do Jihoafrické republiky, kde byl zatčen. Jeho vydání do Česka zhatil zatím nepravomocný verdikt jihoafrického soudu z letošního února.