Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hladovkář Mareček byl nalezen mrtvý ve svém bytě

miloslav mareček
miloslav mareček  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
1. listopadu 2008
15:12

V Kyjově na Hodonínsku zemřel za dosud nejasných okolností nejslavnější český hladovkář a někdejší signatář Charty 77 Miloslav Mareček (54).

Policejní mluvčí Petr Zámečník uvedl, že ostatky muže byly nalezeny 7. října v jeho domě. Pitva by měla objasnit příčinu úmrtí.

Policii upozornila na to, že s Marečkem není asi něco v pořádku, jeho matka. Informoval o tom tamní regionální týdeník Naše Slovácko. Policejní hlídka na její popud dům prohledala.

"Od února mi neodpovídal na dopisy. Asi to byla mrtvička. Našli jsme ho, jak seděl v křesle, měl rozsvícenou lampičku a hrálo mu rádio. Už tak musel být pár měsíců," řekla listu Marečkova matka Jarmila. Bydlí sice v synově sousedství, delší čas se s ním nestýkala, komunikovali spolu jen zřídka.

Kdy by mohly být výsledky pitvy známy, si Zámečník netroufl odhadnout. Zdůraznil, že na místě činu se nenašly žádné zjevné stopy, které by nasvědčovaly, že Mareček zemřel násilnou smrtí. Ve svém domku bydlel sám a v podstatě s nikým se nestýkal.


miloslav mareček miloslav mareček | ČTK

Miloslav Mareček patřil i po roce 1989 ke skalním představitelům tzv. undergroundu. Svůj dům v Kyjově si dokonce vyzdobil cedulemi s protestními nápisy, kritizujícími veřejné dění.


Mareček patřil k signatářům Charty 77. Počátkem devadesátých let minulého století držel hladovku hned z několika důvodů. Tím hlavním byly spory s tehdejší prokuraturou. Žádal odsouzení tvůrců pendrekového zákona, který byl za komunismu namířen proti odpůrcům tehdejšího režimu. Svoji nejdelší hladovku držel Mareček 90 dní. Média o ní podrobně informovala. Někteří lidé ale zpochybňovali, že Mareček vydržel tak dlouho bez jídla.