Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřela 11 dnů po porodu

Ilustrační foto - sanitka
Ilustrační foto - sanitka  (Autor: David Malík)
Autor: Ivana Žáková - 
22. října 2008
14:27

Náhlou smrt novopečené maminky (29) z Kravař budou zkoumat lékařští experti. Žena zemřela jedenáct dní po porodu na komplikace v průběhu šestinedělí.

Za její smrtí může stát pochybení lékařské péče. "Ředitel Slezské nemocnice Milan Cvek skutečně požádal o prošetření případu Územní znaleckou komisi," potvrdil Blesku mluvčí nemocnice Daniel Svoboda. Žena porodila před 11 dny na gynekologicko porodnickém oddělení Slezské nemocnice v Opavě své druhé dítě.

"Porod byl spontánní, bez komplikací, porodní a předporodní období bez potíží. Pátý den po porodu jsme ji propustili i s dítětem domů," řekl Daniel Svoboda. Komplikace podle něj nastaly až desátý den po porodu. "V sobotu ráno žena navštívila se zvýšenou teplotou nejprve lékařskou službu první pomoci. Následně byla vyšetřena také na našem gynekologicko-porodnickém oddělení," uvedl Svoboda.

Vyšetření ženských orgánů dopadlo bez nálezu. Kromě zvýšené teploty žádné komplikace lékař neshledal, proto ji poslal domů. "Další den žena opět návštívila lékaře, tentokrát pro problémy s močením. Ani vyšetření na urologickém oddělení, nepotvrdilo žádný nález," sdělil dále Daniel Svoboda.

Ještě v podvečer ale maminka zemřela. Přijela pro ni rychlá záchranná služba kvůli potížím s dušností. "S lékaři ještě normálně komunikovala. Po naložení do sanitky ale náhle došlo k zástavě životních funkcí," dodal Svoboda. "Když lékaři ženu naložili do sanitky, začala náhle prudce krvácet z úst. Okamžitě ztratila vědomí. Došlo u ní k zástavě dechu a selhání krevního oběhu," řekl Blesku mluvčí záchranářů Lukáš Humpl a dodal: "Za plného využití přístrojové techniky a léků jsme se snažili obnovit její srdeční činnost celou hodinu. Marně." Maminka dvou dětí zemřela na komplikace v průběhu šestinedělí.