Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ve Stromovce se podruhé propadla půda

Autor: red - 
12. října 2008
17:04

AKTUALIZOVÁNO: Ve pražské Stromovce se opět propadla půda. Obří kráter je 20 metrů hluboký! Pražský primátor Pavel Bém kvůli tomu podá trestní oznámení.

 

Propad země souvisí se stavbou tunelů Blanka.

Celá událost se stala kolem jedenácté hodiny v neděli. Kráter je 20 metrů dlouhý, 20 metrů široký a dosahuje hloubky 15 metrů. Nikdo naštěstí nebyl zraněn.

Mluvčí Metrostavu František Polák řekl, že se země propadla na tom samém místě jako v květnu.

"V současné době probíhají sanační práce na podloží a zpevňování terénu," dodal. Propadliště se nyní ohrazuje.

Pražský primátor Pavel Bém je připravený podat trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z obecného ohrožení. "Jsem tím velmi znepokojen," prohlásil primátor. Podle něj byly překročeny hranice bezpečnosti a zašlo vše příliš daleko.

"Půda se propadla v místě, kde severní tunel rozšiřujeme o takzvaný bezpečnostní záliv," řekl mluvčí Metrostavu František Polák. Pracovníci firmy místo ohrazují a zabezpečují. Místo hlídá také městská policie. "Zatím šetříme, proč se to stalo. Z geologického hlediska je tady situace velmi složitá," řekl Dušan Havel z Českého báňského ústavu.

Podle zástupce Metrostavu Ivana Hrdiny již dělníci v těchto místech tunel prorazili, půda se propadla asi 50 metrů od konce ražby. Stavbaři zde tunel rozšiřovali. Nadloží v těchto místech tvoří břidlice, která se lehce láme, nad ní jsou štěrkopískové nánosy z Vltavy. K sesunu podle Hrdiny docházelo postupně, dělníci se snažili místo z vnitra tunelu zabezpečit, to se jim ale nepodařilo. Poté, co se propadla vrstva břidlice, do tunelu vtekla zemina s vodou, zadržela ji až hráz vybudovaná asi 150 metrů od propadu.

Více o případu v květnu se dočtete v článku:
Ve Stromovce jde teď o život