Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vypověděla, že byla napadena skinheady. Lhala?

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: ČTK - 
29. září 2008
12:02

Policisté obvinili z křivé výpovědi pětačtyřicetiletou Romku z Rokycan, která tvrdila, že byla napadena při srpnovém útoků skinů v místním nonstop baru.

Incident, který se stal v noci na 23. srpna, odstartoval ve městě vlnu protestů místních Romů proti rasistickému prostředí. Žena uvedla, že byla při útoku udeřena do hlavy, což není pravda. Za křivou výpověď a nepravdivý znalecký posudek jí hrozí až tři roky vězení. ČTK o tom informovala policejní mluvčí Jana Tomková.

"Žena uvedla i další nepravdivé informace, ačkoli věděla, že se toto nezakládá na pravdě," vysvětlila Tomková. Její lživá výpověď zkomplikovala práci policistů, kteří případ vyšetřují. "To, co původně řekla, vneslo do případu rasový podtext, nakonec se zjistilo, že to není pravda," uvedl ředitel rokycanské policie Josef Svoboda.

V souvislosti s útokem dosud policisté obvinili pět lidí, kteří údajně vtrhli do baru Ural a napadli obsluhu. "Byli obviněni z trestného činu výtržnictví. Jelikož věc nebyla dosud ukončena a vyšetřování pokračuje, je možné předpokládat, že ještě dojde ke změnám. Rasový motiv nebyl potvrzen," uvedla Tomková.

Případ se stal 23. srpna před 03:00 v ulici Pod Ohradou. Skupina asi 15 mladíků tam fyzicky napadla obsluhu a přítomné hosty. Podle policie byli někteří účastníci příznivci hnutí skinheads. Podle jedné z verzí byl napaden personál baru proto, že obsluhuje Romy.

Událost odstartovala ve městě několik protestů, jak v řadách Romů tak také mezi příznivci pravicového extremismu. Na radnici se několikrát sešli zástupci Romů s vedením města a policie, aby situaci řešili. Postupně se dohodli na posílení hlídek městských strážníků i státní policie. Radnice slíbila zakoupení nových kamer, které budou monitorovat nejproblematičtější místa ve městě.