Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přeplněné čekárny = neschopnost lékaře?

Plné čekárny. Obvyklý obrázek z českých zdravotnických zařízení.
Plné čekárny. Obvyklý obrázek z českých zdravotnických zařízení.  (Autor: Jiří Černohorský)
Autor: kb, ida - 
29. září 2008
05:00

ANKETA: Holé zdi, rozviklané židle a pár starých čísel časopisů nebo barevné stěny, pohodlné polstrované lavice a automaty na kávu? Co vás v našich nemocnicích nejvíce štve? Hlasujte!

Obecně platí, že ve státních nemocnicích žádný velký luxus nenajdete. Nábytek pamatuje minulé století, prošlapané linoleum je cítit dezinfekcí a vzduch je vydýchaný. Často při velkém návalu pacientů nenajdete ani místo k sezení. Přesto v takovém prostředí někdy pročekáme hodiny...

Máte otřesný zážitek z pobytu v nemocnici? Podělte se o něj s námi! Napište nám na online@ringier.cz. Nejhrůznější příběhy zveřejníme na www.blesk.cz.

I když na tiskovém oddělení ministerstva zdravotnictví nevědí o existenci vyhlášky z roku 1993, Blesk ji našel. Říká mimo jiné, jak by čekárny měly být vybaveny:
- Pokud není z technických důvodů možné mít v čekárně denní světlo a větrání, musí být umělé osvětlení a větrání vzduchotechnikou
- Provozní místnosti včetně čekáren musí být aspoň 2,5 m vysoké
- Minimální teplota v čekárně musí dosahovat 20 stupňů
- Čekárna musí přímo navazovat na ordinaci
- Čekárna by měla mít aspoň 8 m2, respektive 2 m2 na pacienta
- WC pro pacienty musí být vybaveno umývadlem s tekoucí vodou, dveře se z bezpečnostních důvodů musí otvírat ven

Vyhnout se frontám? Těžko!
I když jste přišli do čekárny přesně na dobu, kdy jste byli objednáni, je před vámi ještě několik lidí... Máte šanci si vydupat, abyste byli vpuštěni k lékaři ve slíbenou dobu? Bohužel ne. Jednou z hlavních zásad je, že pořadí určuje lékař, bez ohledu na objednání - to je jen orientační.

Ministerstvo zdravotnictví ústy mluvčího Tomáše Cikrta však o přeplněných čekárnách říká: "Fronty v čekárnách jsou z 90 procent zapříčiněny neschopností lékaře či nemocnice dobře zorganizovat svoji práci!"

ANKETA
Ptali jsme se lékařů a zdravotních pracovníků na Poliklinice Prosek v Praze 9, co si myslí o výroku mluvčího Tomáše Cikrta:

Mudr. Štěpánka Stiborová, praktická dětská lékařka: "Jak si mám zorganizovat práci, když například vypukne epidemie chřipky, anginy, průjmu? Mám zavedené ordinační hodiny jen pro prevenci, ale je těžké je dodržovat, když vám přijde dítě s akutními problémy..."

Dagmar Žáčková, sestra odd. alergologie, imunologie: "Jsme odborné pracoviště a zde je to na delší dobu. Na jednoho pacienta máme vyčleněnou hodinu, některá vyšetření ale nakonec trvají déle. Pacient musí být vyšetřen důkladně. Rozbor imunity chvíli trvá."

Mudr. Jana Bláhová, lékařka na gynekologii: "Je to naprosto individuální. Některý lékař si umí a může práci zorganizovat lépe, jiný je na tom hůře. Záleží to i na specializaci a odbornosti lékaře. Některý totiž léčí akutní problémy, jiný chronické."