Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Večeřeli a spali na chodbě: Neplatili nájem, majitel vyměnil zámky

Autor: Veronika Pukačová, Kšim - 
21. ledna 2011
10:13

Jak snadné je stát se bezdomovcem! Miroslav Roleček (42) a jeho přítelkyně Jana Nohejlová (42) spali ze středy na čtvrtek před dveřmi jejich pronajatého bytu v Praze-Strašnicích. Podle majitele bytu dlouhodobě neplatili. Miroslav s Janou se zase odvolávají na špatné smlouvy. Každopádně ve středu večer přišli zástupci realitní kanceláře, vyměnili zámky a pár už dovnitř nepustili. A uvnitř bytu zůstala zvířata i léky vystěhovaného páru!

„Přítelkyně šla pod záminkou převzetí nějaké zásilky dolů ke vchodu. Když se vrátila ke dveřím, do bytu už ji nepustili a vyměnili zámky,“ řekl Blesku Miroslav, který tak se svou družkou strávil noc na chodbě ve spacáku.

„Jde o dlouhodobé neplatiče. Na nájemném dluží nějakých 60 tisíc korun. Snažili jsme s nimi dohodnout, bohužel to nešlo,“ vysvětlil Petr Vosmík, generální ředitel Českomoravské realitní, a. s., která majitele bytu zastupuje. Verze majitele a nájemníků se radikálně liší.

„Vždycky jsme platili včas a správně. První smlouva však nesplňovala náležitosti, které splňovat měla, tak jsme kvůli tomu podali žalobu. Pak s námi majitelé sepsali smlouvu na tři měsíce s tím, že nám ji při dobré platební morálce prodlouží. To se nestalo, tak jsme podali žalobu i kvůli této smlouvě. A nevím, proč bychom měli platit, když nám stejně odpojili elektřinu, a byt je tak neobyvatelný,“ řekl Miroslav.

Ať už to bylo jakkoli, to, že nájemníci neplatili, je z bytu vyhnalo! Včera ráno realitka vystěhovala věci z bytu a uskladnila je. „Majitel teď může věci zadržovat, dokud nájemníci dluh neuhradí,“ dodal Vosmík. Pár se teď nejspíš uchýlí k rodičům pana Rolečka. „Vůbec nevím, co s námi bude dál,“ řekl Roleček Blesku. V bytě navíc zůstaly důležité léky, které Jana potřebuje, a také kočky. „Léky i doklady pár dostal hned ve středu večer, kočky moji zaměstnanci normálně krmili a ráno je v přepravkách předali majitelům,“ řekl Vosmík.

Základem je dobrá smlouva

Pokud máte správně sepsanou nájemní smlouvu, nemůže vás nikdo vyhodit. Podle advokáta Tomáše Mužíka to ale vypadá, že manželé měli smlouvu na dobu určitou. Po jejím uplynutí už neměli na bydlení v bytě právo. Pronajímatel svůj byt zabezpečil proti neoprávněným nájemcům, stejně jako by ho mohl zabezpečit třeba proti bezdomovcům.

jakub-moravec ( 24. ledna 2011 03:25 )

Už jsem myslel že tato diskuze o bezdomovcích skončila,ale jak vidím,jedeme dál.Díky za tykání,vždy to respektuji a čekám až to navrhne ta druhá strana.Co se týče toho Nej-Nejvyžšího soudu,o tom silně pochybuji,to bysme mohli dokázat pouze další revoluci,ale nikomu se do toho nechce.Kdysi dávno jsem o tom napsal petici, je na www.navodjaksezbavit.mypage.cz ale nikomu se nelíbila.Jistěže se tam dá hodně věcí vylepšit,ale lidi si rádi jenom postěžují a to je vše.Mám jinak i adresu na jakub-moravec@seznam.cz Jdu teď napsat článek do diskuze Důchodová reforma:10 otázek.... tak se sejdeme tam,tady ty bezdomovce už opustíme

abstergo ( 23. ledna 2011 19:30 )

abstergo ( 23. ledna 2011 19:29 )

Tak je ukaž taky a můžeš se hned stěhovat!

abstergo ( 23. ledna 2011 19:28 )

Platit nájemné je povinností v JAKÉMKOLI režimu.

hitovka ( 22. ledna 2011 19:40 )

Platit nájemné je přece POVINNOST. Já si myslím, že majitel baráku měl svatou trpělivost. Jenže oni si neplatili ani elektřinu, elektrárny je taky odstřihly. Tak čemu se teď diví????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa