Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řidič MHD riskuje lidské životy: Telefonuje za jízdy

Řidiči MHD v Ostravě si klidně telefonují za jízdy, když vezou cestující.
Řidiči MHD v Ostravě si klidně telefonují za jízdy, když vezou cestující.  (Autor: Čtenářka Petra Turancová)
Autor: Ivana Žáková, ojk - 
30. srpna 2010
17:23

Řidiči Městské hromadné dopravy v Ostravě rádi porušují předpisy a riskují lidské životy. Klidně si telefonují za jízdy, i když vezou desítky cestujících. Jednoho z nich načapala a vyfotila za jízdy čtenářka Blesku, když zrovna telefonoval s mobilem v ruce se svojí manželkou.

Na předpisy vysloveně kašlal řidič autobusu MHD z Ostravy. Bylo mu fuk, že veze plno lidí a s mobilem u ucha si klidně mluvil zřejmě se svojí ženou, až byl jeho rozhovor slyšet málem na celý autobus. „Za poslední týden mě vezl třetí řidič z povolání, který telefonoval za jízdy. Tentokrát jsem se už neudržela a řidiče vyfotila,“ sdělila Blesku Petra Turancová.

Kampaň Bezpečnější Ostrava: Řidiči telefonují za jízdy
Řidiči MHD v Ostravě si klidně telefonují za jízdy, když vezou cestující. Řidiči MHD v Ostravě si klidně telefonují za jízdy, když vezou cestující. | Čtenářka Petra Turancová

Nejvíce jí rozčílilo, že ve městě běží kampaň Bezpečnější Ostrava a řidiči přitom zbytečně riskují život svých cestujících. Projekt usiluje o posílení pocitu bezpečí obyvatel a návštěvníků města Ostravy. Vedle policie je do něj zapojen právě také Dopravní podnik.

Řidič trestu neunikne

„Tento řidič bude potrestán. Stejně jako ostatní řidiče, kteří telefonovali za jízdy, ho čeká zápis o porušení pracovních povinností a finanční postih,“ řekl Blesku mluvčí Dopravního podniku města Ostravy Miroslav Albrecht. Řidič bude podle něj muset projít i oficiálním přezkoušením ze znalostí provozních předpisů.

„Uvítáme, pokud nám cestující podobné případy nahlásí,“ uvedl Albrecht. Zda řidiči za jízdy nevolají z mobilních telefonů kontrolují pravidelně vedoucí dopravních středisek a také zaměstnanci dopravního dispečinku. „Speciálním druhem je pak systematická kontrola zvlášť určenými kontrolory, kteří tak stráví desítky hodin ročně. Telefonování za jízdy sledujeme do deseti případů ročně,“ sdělil Miroslav Albrecht.

bobule5 ( 30. srpna 2010 21:43 )

Ani někteří řidiči MHD v Jihlavě nejsou výjimkou a to máme na 50 000 tis.město velice luxusní jízdné . O tom,že při jízdě náruživě debatují se známými,kteří u nich stojí ve předu už ani nemluvě

kamila2010 ( 30. srpna 2010 18:49 )

Ale i v Kolíně, občas nejen že telefonují, ale stíhají psát i sms.

venka ( 30. srpna 2010 18:42 )

řidiči MHD telefonují, v Teplicích se to děje také běžně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa