Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Čtenář Blesk.cz vyfotil na obloze tři slunce najednou

Autor: Monika Rubešková, apk - 
14. února 2011
14:30

Brána do jiné dimenze? Díra v časoprostoru? Rozpad slunce? Kdepak! U Mariánských Lázní se neotevřelo nebe, na obloze se pouze objevil atmosférický optický jev, zvaný haló efekt!

Zvláštní nebeský úkaz ohromil čtenáře Blesku Pavla Černíka z Ostrova. „Jeli jsme silnicí mezi obcí Záduby-Závišín a Mariánskými Lázněmi a stihl jsem tohle vyfotit. Takový přírodní úkaz ještě nikdo z nás neviděl. Duha se tvořila patnáct minut. Jsme rádi, že jsme neprojeli do jiného času,“ napsal Pavel Černík. Podle odborníků to ale rozhodně nebyla brána v časoprostoru, ale ani duha.

Předzvěst horšího počasí

„Jde o takzvané vedlejší slunce. Je to jeden z nejznámějších halových neboli atmosférických optických jevů. Objevuje se v podobě bílých nebo barevných prstenců, kol, oblouků, ale i sloupů nebo jasných skvrn,“ vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Haló efekty vznikají odrazem slunečního světla na oblacích se zmrzlým deštěm nebo také na volných ledových krystalech rozptýlených v ovzduší. To se děje nejčastěji ve výškách od 6 do 12 kilometrů. Podmínkou je, že slunce musí být nízko nad obzorem.

„Nezdá se to, ale až tak výjimečný úkaz to není. Haló efekty u nás můžeme pozorovat až sto dní v roce. Jedním z nejčastějších je duha,“ upozorňuje Honsová. Haló efekty jsou zároveň předzvěstí, změny počasí. „Objevují se většinou tehdy, když se horší počasí a přijdou srážky,“ zakončuje meteoroložka.

Jak vznikají haló efekty

Optické úkazy zvané haló efekty se vytvářejí odrazem či průchodem slunečních paprsků drobnými ledovými krystaly v atmosféře. Aby se tak stalo, musí mít tyto krystalky tvar šestiboké destičky nebo hranolu. Největší šance na spatření tohoto jevu vzniká při oblačném počasí.

dobrotka ( 18. února 2011 01:26 )

http://www.google.com/images?client=firefox-a&rls=org.mozilla:cs:official&channel=s&hl=c s&q=sun+dog&um=1&ie=UTF-8&source=univ&sa=X&ei=kbpdTcusEpH4sAPCu_DVCA&ved =0CDgQsAQ&biw=1280&bih=795

dobrotka ( 18. února 2011 00:31 )

ps - se divim, ze neco takoveho se objevilo i v CR, protoze na to je potreba zvlastni konstelace mrazu a hezkeho pocasi. Kdyz jsem to fotila, tak bylo asi -35 a byla to docela fuska. Namirit na tuhle zvlastnost fotak, to nic clovek nevidi a podivat se volnym okem, tak temer slepne, jak je to slunce ostre zarive. Takze jsem odhadem vyfotila, utikala domu, tam se podivala, utikala nazpatek na to same misto a odhadovala, jak mam asi namirit fotak.

dobrotka ( 18. února 2011 00:25 )

tohle mam taky vyfoceno a zde se tomu rika "sun dog". Lze si o tom precist zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Sun_dog

jamupro ( 14. února 2011 17:08 )

cestou z krušnohorského Klínovce na Boží Dar se přesně toto vyskytovalo nad neklidskou sjezdovkou. Též jsem to fotil, ale domníval jsem se, že tento jev vznikl působením slunce, mrazu a všudypřítomného "sněhového prachu" z bezpočtu sněhových děl... Holt mám malou fantazii

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa