Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Breivik (32) se zeptal svého právníka: Kolik lidí jsem vlastně zabil?

Autor: INT, mel, evakk - 
27. července 2011
20:21

Kolik nevinných lidí jsem vlastně zabil? Tuto otázku položil masový vrah Anders Behring Breivik (32), který minulý pátek v Norsku zavraždil 76 lidí, svému právníkovi Geirovi Lippestadovi. Ten mu neodpověděl. Terorista dokonce od policie požaduje přístup k internetu. Chce se dostat ke svému 1500stránkovému manifestu a mít možnost hledat v encyklopedii Wikipedia.

Strůjce krvavého útoku v Oslu a na ostrově Utøya nezná meze. Od pátku sice sedí v izolované věznici pod stálým dohledem, aby nespáchal sebevraždu, ale již několik dní po vražedném atentátu si Anders Breivik začal klást podmínky. Chce mít přístup k internetovému připojení, a být tak v kontaktu se světem.

Norská policie také v noci na středu odpálila zásobu výbušnin, kterou si na své farmě Breivik skladoval. Část z nich použil k pátečním bombovým útokům v Oslu, při kterých zemřelo osm lidí. Policie množství nalezených trhavin neupřesnila, uvedla jen, že nikdo nebyl při operaci zraněn.

Masovou vraždu včera okomentoval norský premiér Jens Stoltenberg, který masakry označil za národní tragédii. Prohlásil také, že se země nenechá tímto odporným činem zastrašit a naopak bude usilovat o větší otevřenost a posílení demokracie.

Čin norského střelce okomentoval také český prezident Václav Klaus, kterého Breivik několikrát v souvislosti s kritickým postojem k Evropské unii a evropské integraci zmiňuje ve svém manifestu. Prezident ho označil za „šíleného norského masového vraha“ a jeho čin za „otřesný, varovný a nepochopitelný.“

repro ( 30. července 2011 12:20 )

Měly by se přestat točit filmy, kde ti hodní jsou krásní a zlí škaredí.

marmelada ( 28. července 2011 09:09 )

mám pocit,že žil ve světě filmůa literatury a ztratil schopnost rozlišovat realitu. Sám se zapojil do jakéhosi svého"akčního filmu". Každému se to jistě nestane ale jsou jedinci s posunnutou psychikou. A tady to bylo nesprávným směrem.

rudyptak48 ( 27. července 2011 20:43 )

Globální propojení světa má i své špatné stránky. Na světě nežijí jenom spořádaní a spokojení lidé. Někteří nespokojenci to musí patřičně prezentovat. Jak jinak se mohou stát světovou celebritou? Zabijí stovku lidí, a nemusí se bát trestu smrti. Nakonec na tom ještě někdo vydělá a napíše knihu, nebo natočí film. Zbrojařské loby prosazují zákony o prodeji zbraní, aby měly vyšší zisky. Nestačí jim, že prodávají zbraně pro armády, musí je nabízet všude a všem. Kdo si může být jist, že zrovna vedle něj nevybuchne auto? Vlády většiny zemí nehledí na bezpečnost občanů. Kdyby tomu tak bylo, nedostaly by se zbraně k různým psychopatům. Různé hádky by skončily ránou pěstí, nebo kopancem, bez ohrožení života. Když je poruce zbraň, končí to většinou zabitím. Tyhle případy se pravidelně opakují, ale vlády se z nich nepoučily. Teď se ozvaly i ty naše vylízané holé lebky. Kolik takových imbecilů tento čin inspiruje? To je ta špatná stránka globalizace. Anonymní a tím beztrestná propagace násilí.

zaviracispendlik ( 27. července 2011 20:28 )

je to blázen bez mravních zásad. Studenej, hnusnej

Zobrazit celou diskusi