Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nafta zdražuje. Krádeže ze zaparkovaných aut jsou stále častější, varovala policie ve Francii

Autor: mav, Le Figaro - 
4. listopadu 2021
20:15

Energetická krize se podepisuje i na francouzských čerpacích stanicích, ceny paliv dosáhly v minulých týdnech historického rekordu. A se zvyšováním tradičně přibývá krádeží z nádrží zaparkovaných aut, píše deník Le Figaro.

V říjnu narostla průměrná cena benzinu ve Francii až na 1,675 € za litr (42,70 Kč), což znamená roční zdražení o 24,5 %, připomíná v Le Figaro ekonom Sébastien Laye. Nafta stála průměrně až 1,55 € (39,50).

Na vině přitom není až tak cena ropy, aktuálně nad 80 dolary za barel – tolik benzin podle Figara nestál, ani když se obchodovala za víc než 130 dolarů. Ve Francii (i jinde v Evropě) je na paliva docela vysoká spotřební daň a poslední roky roste. Zejména pro přepravní firmy znamenají krádeže stále větší ztráty – jak do objemu nafty, tak do její ceny. Jeden kamion může mít nádrž na plus minus tisíc litrů, krát čtyřicet korun...

„Už několik týdnů jsou kvůli růstu cen energií krádeže paliv stále častější,“ varují například četníci kraje Dordogne na Facebooku. A co s tím? „Neexistuje zázračné řešení, jež by vás ochránilo na 100 %, ale můžete následovat pár doporučení našeho garážmistra Charlieho.“

Prvním tipem, hlavně pro profesionály s normální pracovní dobou, je tankovat plnou nádrž až v pondělí a ráno, totiž nenechávat stát plně natankovaný vůz delší dobu přes víkend, respektive přes noc, bez dozoru. A v každém případě parkovat na osvětleném, viditelném místě, abyste krádež lupičům příliš neusnadnili.

Kdo parkuje na vlastním pozemku, může nainstalovat bezpečnostní kameru. Ale existují také speciální alarmy do nádrží – čidlo detekuje náhlou změny hladiny, přístroj dá vědět majiteli, může spustit poplach a přivolat policii.

„Od zdražení naše snímače detekovaly asi o 10 % víc krádeží,“ potvrzuje firma G-Keep, výrobce takových alarmů. A tak zaznamenala i vyšší poptávku. „Logistické firmy s kamiony se chtějí vybavit, protože tyto krádeže mají stále větší dopad na jejich rozpočty. Čím je palivo dražší, tím větší škodu krádež představuje.“

„Pokaždé, když se paliva zdraží, pozorujeme nárůst krádeží, a tak jsme zavedli opatření na prevenci tohoto fenoménu,“ cituje Le Figaro Armanda Trousseaua z vedení policie města Pontarlier na východě Francie.

A s policisty tam spolupracuje i sdružení obchodníků. „Čím víc lidí dohlíží na parkovací zóny nákladních vozidel, tím větší šanci máme lapky nachytat,“ dodal policejní velitel a dodává, že hlídat organizovanou formou se snaží i „bdělí sousedé“.

„Branže je ve střehu, kolegové konstatují nárůst krádeží,“ uvedl Vincent Lesage, generální ředitel logistické skupiny Breger. Ale přímo ta zřejmě našla řešení: Jezdit na bioplyn, který nelze jen tak odčerpat hadičkou. „Na kradení plynu musíte být daleko lépe vybavení,“ uzavírá ředitel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi