Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Paláce, jachty, umění. Proč superboháči utrácejí a pandemickou recesi neřeší?

Autor: mav, The Times - 
23. dubna 2021
05:20

Prolamování realitních rekordů je možná poslední věcí, kterou byste po velké ekonomické krizi očekávali, ovšem pandemie mají podivný dopad na každého, včetně superboháčů. Rozhazují za nemovitosti, jachty i další luxus, píše deník Times.

Když loni přišel lockdown, Nick Candy (48) se zachoval, jak by měl každý správný zazobaný developer. Objednal si soukromý let na Bahamy, aby tam krizi „vyseděl“. Teď je zpátky v Londýně a zase rozjíždí luxusní byznys. Jmenovitě prodává svůj přepychový byt, chce za něj neskutečných 175 milionů liber (5,2 miliardy Kč). Dvě patra, 1672 čtverečních metrů, v tom pět ložnic, vinotéka na 750 lahví, extra místnost na šampaňské, soukromý wellness, posilovna, dvě terasy s ohromným výhledem na Hyde Park a věhlasný obchodní dům Harrods…

Video  Blesk Podcast: Během krize se daří obchodu s uměním, říká Matyáš Kodl  - Blesk
Video se připravuje ...

Nick Candy s bratrem Christianem postavili nemovitost One Hyde Park před deseti lety s cílem nabízet ty nejdražší byty globálním superpracháčům. „V té době byl Londýn městem číslo jedna na celé planetě,“ citují Times Nicka Candyho. Světová ekonomika už se začínala stavět na nohy po recesi, metropole se připravovala na olympijské hry 2012, slovo brexit ještě neexistovalo… „One Hyde Park znamenal dokonalé načasování, dokonalé umístění, dokonalý produkt a dokonalý seznam zájemců,“ uvedl.

„Byli to podnikatelé, kteří na špičce trhu vytvořili ještě novou úroveň bohatství,“ konstatuje realitní veterán Knight Frank, který na prodeji osmi desítek bytů tehdy spolupracoval. Už když na té adrese byla ještě pouhá díra v zemi, měli prodáno za 750 milionů liber (22,5 miliardy dnešních korun). Nepřekvapí, že většinu bytů vlastní firmy s anonymními majiteli a sídly v daňových rájích jako Britské Panenské ostrovy nebo Kajmanské ostrovy.

Pokud Candy za poptávanou cenu najde kupce, stane se penthouse nejdražším bytem celého Londýna. K prodeji ho možná přiměl nedávný obchod v témže komplexu. Bankrotující dubajský soused svůj byt prodává za 110 milionů liber (3,3 mld. Kč). Kupuje ho finančník Suneil Setiya, navíc bude muset dát odhadem dalších 30 milionů liber, byt není podle Times vůbec vybaven.

Nejdražší dům světa

A londýnský trh nemovitostí hlásí i další superlativum: čínský miliardář Čang Sung-čchiao koupil od saúdské královské rodiny palác ve čtvrti Knightsbridge za 210 milionů liber (6,3 miliardy Kč). A zhruba stejně tolik prý padne na renovaci. Výsledek by se podle Timesů měl stát nejdražším domovem světa.

Nejbohatší člověk planety, majitel Amazonu Jeff Bezos, si v Kalifornii loni koupil dům za „pouhých“ 165 milionů dolarů (3,5 miliardy Kč), ale není to jeho jediná nemovitost – ty další mají dohromady ještě dvojnásobnou hodnotu.

V Anglii rozhazuje i král Bahrajnu Hamad bin Ísá Ál Chalífa, v hrabství Oxfordshire si v únoru pořídil historické sídlo Glympton Park estate. Za 120 milionů liber (3,6 miliardy korun) dostal zámeček z 18. století, pozemek přes 800 hektarů a jako bonus celou vesnici s hospodou a kostelem.

Poptávka po nejdražších rezidencích roste jak v Londýně, tak třeba v New Yorku či Paříži, jak se uvolňují cestovní omezení. V Anglii je teď dost zájem o „venkovská sídla v Londýně“, tedy na předměstích s nějakou tou zelení, například Hampstead, Highgate, Wimbledon… Ulice Compton Avenue v Highgate za poslední půlrok zaznamenala hned čtyři prodeje, nejdražší ve výši 11 milionů liber (330 milionů Kč).

„Londýňané kupují na jihu Anglie, Newyorčané v Hamptons a Pařížané na jihu Francie,“ konstatuje Hugo Thistlewayte z globální realitní kanceláře Savills. „Pozorujeme, že se ztrácejí hranice mezi sekundárním domovem a prázdninovou rezidencí,“ dodává.

Covid pas za miliony

Dalším trendem mezi bohatými jsou „covidové pasy“. A tím se nemyslí potvrzení o očkování nebo prodělané nemoci, které má umožnit cestování obyčejným lidem. Víc než dřív teď miliardáři stojí o cestovní pasy, tedy občanství jiných států. Některé je nabízejí, když v zemi investujete určitou částku: od sta tisíce dolarů (2,1 milionu Kč) v některých zemích Karibiku po mnoho milionů v Evropě.

Christian Kalin v Londýně vede agenturu Henley & Partners, bohatým s takovými operacemi radí. Podle něj poptávka za rok vzrostla o polovinu – byť mohou cestovní omezení zatím znemožňovat návštěvu nové vlasti. Jakmile ale člověk občanství má, už ho obvykle úřady pustí. „Perfektní cestovní pojištění,“ říká pro Times Kalin a myslí to jen napůl žertem.

I vybavování domů, ať už nově pořízených, nebo aspoň obměňování stávajících, zažívá boom. Trh s uměním se loni propadl o 22 procent, ale teď je zase na předpandemické úrovni. Velké galerie za lockdownů výrazně zlepšily své technologie pro prodej přes internet. A trhu také pomáhá nástup digitálního umění: v březnu se unikátní umělecké dílo Mike Winkelmanna prodalo za 69,3 milionu dolarů (skoro 1,5 miliardy Kč).

Nejsou to jen nemovitosti, za co teď superboháči utrácejí. Kim Kardashianová si pořídila celé stádo fríských koní, 14 kusů po 15 milionech korun. Módní domy hlásí velké prodeje superšpičkových oděvů na investice jako saka Tom Ford za 200 tisíc korun či kašmírové svetry Loro Piana za 150 tisíc.

Jachta je za epidemické hrozby obzvlášť vhodným prostředkem dovolené pro ty, kdo na to mají. Cestující i posádka/personál se očkují či testují a skoro s nikým dalším nemusí dovolenkáři přijít do styku.

Jeden zákazník si podle Timesů zabookoval superjachtu na 18 týdnů za stovky milionů korun. Hudební superpár Jay-Z s manželkou Beyoncé nedávno utratil dva miliony dolarů (43 mil. Kč) za plavbu kolem Dalmatského pobřeží Chorvatska. Také nyní frčí Řecko a Karibik; dvě největší a nejlukrativnější destinace, Francie a Itálie, se snad brzy jachtařům rovněž otevřou.

Stejně velký zájem je rovnou i o koupi luxusních plavidel: „Posledních 12 měsíců bylo na trhu s jachtami jedním z nejrušnějších období vůbec,“ řekl Timesům Jamie Edmiston, který zprostředkovává prodeje superjachet. „Transakcí v kategorii jachet nad 50 metrů a 20 milionů liber přibylo o 25 až 30 procent. Skoro všechny velké loděnice mají objednávky na tři roky dopředu.“

Pandemie mnohé přiměla k akci, soudí Edmiston: „Dost lidí si říkalo, že si jachtu pořídí třeba za dva roky. Ale teď si říkají: Kdo ví, co se stane v příštím roce, radši to udělat hned‘.“

I to je jedna z motivací, proč teď bohatí rozhazují. A také proto, že prostě můžou. Mnozí jsou bohatší než před lockdowny. Něco mohli ušetřit na omezených možnostech utrácet. Akcie jdou obecně nahoru, neboť finančníci očekávají rekordní utrácení. Letošní žebříček dolarových miliardářů, který Forbes zveřejnil začátkem dubna, má už 2755 položek, o 660 víc než loni.

Video  Nejbohatší Češi v roce 2020 poprvé v novodobé historii zchudli  - E15
Video se připravuje ...

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi