Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sex na dálku, online randění či orgie: Jak řeší lidé sexuální izolaci v době lockdownů?

Autor: BBC, mav - 
10. března 2021
05:30

Sociální izolace také pro mnohé znamená sexuální izolaci. I v této sféře pomáhají telekomunikace, ale je virtuální sex dostatečný, nebo se bez dotyků neobejdeme? ptá se BBC.

Asi tři měsíce po začátku prvního lockdownu v Británii se studentka Emma (26) přes aplikaci meeting přidala ke schůzce s lidmi, které znala jen z chatů. Akci organizovala firma Killing Kittens, jež před pandemií pořádala sexuální večírky s důrazem na prožitek žen. Podobně jako normální, offline verze, i online party začala hrami na prolomení ledů.

„Hráli jsme chlastací hru 'Nikdy jsem…' a pak se pořadatelé vyptávali jako 'Kterou celebritu byste nejradši viděli na mejdanu Killing Kittens'?“ popsala Emma. Účastníci si tak pomalu začali povídat o svých fantaziích a preferencích – plynulý přechod do další fáze večera. „Někteří se začali svlékat. Bylo to fakt dobré, pěkně sexy interakce s dalšími lidmi,“ pochvaluje si Emma. Něco takového jí chybělo. Spolubydlící se na lockdown přesunula k rodičům, k tomu Emma v březnu přišla o práci, a tak většinu jara strávila odloučená. S podobnými večírky měla jistou zkušenost, ke Killing Kittens se přidala v listopadu 2019. Napřed se ostýchala, začala na chatu pro nezadané, než sebrala odvahu a přihlásila se rovnou na virtuální orgie.

„Je v tom velké milostné uspokojení, moc se dívat a předvádět se,“ popsala Emma, dle vlastních slov exhibicionistka. Je to něco jiného než si pustit porno – tady sledujete konkrétní lidi, víte o sobě, je to osobnější.

Virtuální zkušenost zcela nenahradí skutečnou, ale má co nabídnout, i kdyby byla jen náhražkou poskytující aspoň nějakou úlevu. Může nám ale ukázat, co je pro nás z hlediska intimity důležité – v izolaci, i až se zase budeme moci dotýkat ostatních.

Online randění a sex se snaží nabízet nejrůznější platformy a aplikace. Například Bumble zavedla k poptávce po klasickém rande i možnost zaškrtnout variantu s rozestupem a rouškou a také alternativu hledat partnera jen pro virtuální schůzku. Videohovorů přes tuto aplikaci prý v květnu oproti březnu před lockdownem přibylo o 42 %. Totéž přidala služba Tinder, která na základě průzkumu počítá, že mladí budou video používat i po pandemii – místo dosavadního obrázku si budou chtít potenciálního partnera na jednu či víc nocí trochu lépe prohlédnout. Server Dating.com v létě hlásil globální nárůst 82 % v online randění, informovala BBC.

Sex na jednu noc

Výrobce alkoholických limonád Basic si v říjnu udělal průzkum mezi dvěma tisíci Američanů pod 35 let; 58 % z nich si za pandemie vyzkoušelo virtuální sex, z toho tři ze čtyř s člověkem, s nímž předtím v reálu nespali.

David v Londýně provozuje klub pro dospělé Le Boudoir. V říjnu začal pořádat virtuální sexuální večírky. Všiml si, že noví účastníci se zpočátku ostýchají podobně jako nováčci v reálu, choulící se v koutě. Trvá jim začít s někým byť jen chatovat. „Ale v průběhu večera vidíte, jak roztávají,“ popsal pro BBC. Pro navození atmosféry má erotické tanečnice, pak už se nálada „zvrhává“ podobně jako ve skutečnosti.

Zajímavé je pozorovat mezinárodní návštěvnost jeho večírků. Začne v sobotu večer britského času, později se přidává východní pobřeží USA a postupně se může přelít dál po kontinentu přes další časová pásma.

Proti fyzickým mejdanům pro dospělé ty virtuální lákají i o dost mladší lidi. „Nejen proto, že jsou online jako doma a je to jejich přirozený způsob komunikace,“ vysvětluje pro BBC Emma Sayleová, zakladatelka Killing Kittens. Reálné orgie jsou pro ně dost drahé, místo třeba 350 liber (přes deset tisíc korun) plaptí jen vstupné dvacet liber (615 Kč).

Její výše zmíněná jmenovkyně, která bydlí na menším městě, si pochvaluje, že jí nic nestojí cesta do Londýna včetně noclehu a ani nemusí utrácet za nové oblečení. „Pro studentku je to takhle fajn.“

 

Virtuální orgie v Boudoiru nebo podobném klubu Purple Mamba mívají kolem 150 účastníků; polovina bývají nováčci, stejně jako u Killing Kittens. „Mnozí jsou úplně noví a jindy by je to ani nenapadlo,“ říká Sayleová s tím, že takto přes video odpadají jisté obavy: „Kdykoliv se můžete okamžitě odpojit.“

Právě to pomohlo odhodlat se britskému páru Matt (31) a Emily (29). „Jste ve vlastním domě, cítíte se bezpečně,“ popsal pro BBC Matt. Prý by se zřejmě na reálný erotický večírek odhodlali tak jako tak, ale trvalo by jim to déle. A zkušenost se sdíleným sexem s dalším párem jim pomohla i v komunikaci v posteli – naučili se přesně popisovat své pocity a tužby, protože online nelze spoléhat na řeč těla.

„Pozoruji, že se otevírá víc možností komunikace,“ popsala pro BBC sexuoložka Megan Stubbsová. „Lidé víc mluví a o svých potřebách se vyjadřují víc specificky.“

Sex a imunita

Přes různé pokusy s elektronickými hračkami a virtuální realitou se jen tak nenahradí obyčejný lidský dotek. Při něm se spouštějí specifické procesy. „Jemný tlak stimuluje receptory pod kůží, což vyvolá řetězovou reakci. Zpomalí se tep, klesne krevní tlak, pozorujeme víc mozkových vln theta, což značí stav uvolnění,“ uvedla Tiffany Fieldová z lékařské fakulty Univerzity Miami, jež se věnuje mj. výzkumu masáží.

Klesá i „stresový“ hormon kortizol, který škodí imunitním buňkám, takže doteky stimulují i lidskou obranyschopnost. „Je to smutná ironie, že zrovna teď, když je všude spousta dotykové deprivace, nemáme tuto přirozenou ochranu,“ dodává Fieldová. Ale dotyk jako takový lze nahradit i bez další osoby – už i obyčejná chůze (které člověk na home office moc neprovozuje) stimuluje receptory na chodidlech, různé protahování a cvičení pak i na dalších částech těla. Aktivní účast na virtuálním sexu také do této kategorie spadá. „Myslím, že covid zvýrazňuje už dřívější nedostatek dotyků. Snad si lidé začnou uvědomovat, kterak jim doteky chybí,“ podotkla Fieldová.

Zkušenost s virtuálním sexem patrně nezmizí, ale jak to jen půjde, vrátí se zase sex skutečný. „Tisíce let historie ukazují, co se děje po pandemiích a po válkách: lidi si to zase začnou rozdávat,“ uzavírá pro BBC Sayleová.

Video  Méně sexu i masturbace. Podle sexuoložky Češi trpí chronickým stresem, koronavirový babyboom se nekoná  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

user ( 10. března 2021 05:40 )

Piráti prosazují legalizaci prostituce a drog, takže ANO, bude líp.

Zobrazit celou diskusi