Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Obsluhoval jsem Donalda Trumpa: Hotelový personál promluvil o podivných zvycích exprezidenta

Autor: ksi, Washingtonian - 
8. března 2021
05:40

Čtyři roky plné VIP hostů, opulentních večeří a pikantních skandálů. Zaměstnanci Trumpova hotelu ve Washingtonu DC promluvili pro magazín Washingtonian o tom, jaké to doopravdy bylo obsluhovat pravicovou elitu soustředěnou kolem bývalého amerického prezidenta.

Každý věděl, že stůl číslo 72 patří prezidentovi. Kulatý box v mezaninu Hotelu Trump nešlo minout. Nezáleželo na tom, kolik kongresmanů se dožadovalo rezervace nebo jestli se nějací turisté snažili uplatit obsluhu. U Trumpova stolku nesměl sedět nikdo jiný než samotný prezident, jeho děti nebo schválení členové jeho nejbližšího okolí, jako je Trumpův právník Rudy Giuliani nebo viceprezident Mike Pence.

Restaurace se prostě jen snažila předejít nemyslitelnému, a to odmítnutí vůdce svobodného světa, kdyby se náhodou nečekaně objevil. Jeho místo si však kolem sebe vytvořilo určitou mystiku. Nyní by se dokonce mohlo stát jakousi relikvií v nějakém pokleslém muzeu, po uplynulé čtyři roky to však byla pečlivě vybraná rekvizita v jakési „Trump show“.

Když se objevila hvězda, museli se všichni držet scénáře. Dokument Standardní operační postup, který se podařilo získat magazínu Washingtonian, obsahoval přesný postup, co dělat a říkat, když v hotelové restauraci BLT Prime večeřel sám Trump.

Sedm kroků k servírování koly

Jakmile se Trump usadil, musel mu jeho obsluhující „diskrétně nabídnout“ mini láhev dezinfekčního prostředku na roce Purell, a to už v době před covidem. Následoval dialog: „Dobrý den, pane prezidente. Chtěl byste svou dietní kolu s ledem, nebo bez?“ musel recitovat číšník. Leštěný podnos s chlazenými láhvemi a skleničkami byl připraven na obě reakce. Pokyny pro nalití limonády byly podrobně popsány v sedmi krocích za doprovodu čtyř fotografií.

Nápoj musel být otevřen až před prezidentem, nikdy předem. Číšník dostal instrukce, aby otvírák držel jednou rukou ve spodní třetině a druhou rukou dietní kolu stejným způsobem. Jakmile nalil pohárek koly, musel jej položit k pravé ruce prezidenta. „Postup opakujte, dokud prezident neodejde.“

Trump si dal vždy totéž: krevetový koktejl, dobře propečený steak a hranolky (k tomu někdy jablečný koláč nebo čokoládový dortík jako dezert). Dvojitá nálož pečiva musela na stůl přistát do dvou minut, korýši okamžitě. Příručka nařizovala, aby číšník před Trumpem otevřel skleněné láhvičky kečupu Heinz a ujistil se, že zátka udělá „lup“.

Aféra „Steakgate“

Obloha na talíři byla nepřípustná, a to i pro první dámu. „Melanie jednou vrátila mořský jazyk, protože byl ozdoben pažitkou a petrželkou,“ řekl pro Washingtonian bývalý šéfkuchař Bill Williamson, který v restauraci pracoval až do začátku pandemie. Samotný Trump jídlo podle Williamsona nikdy ereklamoval, je však jisté, že kdyby měl stížnost, nenechal by si ji pro sebe. Stejně jako tehdy, když se mu zdál steak jeho společníka větší než jeho. Restaurace v té době již objednávala super velké krevety jen pro prezidenta, hovězí však museli ještě vylepšit.

„Byl to úplně stejný steak. Oba dobře propečené. Možná byl jeden o půl unce větší (15 gramů), nevím,“ vzpomíná Williamson, který dříve provozoval v kuchyních washingtonských restaurací Birch & Barley a Riggsby. Šéfkuchař vždy připravoval pro Trumpa vykostěné žebro nebo filet mignon. Po aféře „Steakgate“ přešel na kilový tomahawk steak. Trump by totiž znovu nikdy nedopustil, že by neměl ten největší a nejkrásnější steak.

Kromě luxusního masa musel být pro každou návštěvu Trumpa k dispozici podnos nezdravého zobání: bramborové lupínky Lays (příchuť zakysaná smetana a cibule), Snickers, Tic Tac, gumoví medvídci, Oreos, rozinky v čokoládě a popcorn Pop-Secret. Instrukce pro obsluhu vypadaly jako požadavky popové hvězdy.

Trump ze svého hotelu učinil setkávací místo pro politickou elitu. Tamní zaměstnanci si při práci museli připadat jako na VIP přehlídce. „Senátoři, členové kabinetu se svými štáby, prezidentův štáb, důležití členové Republikánské strany a prominentní pastoři se tu promenádovali na denním pořádku,“ vzpomíná pro Washingtonian bývalý manažer hotelu Shawn Matijevich.

„Nejotravnější host“ byl podle bývalého manažera, který si nepřál být jmenován, Trumpův osobní právník Rudy Giuliani. Téměř každý den seděl u stolu, kde víc pracoval než jedl, a obsluha mu musela na stůl vytvořit štítek „Soukromá kancelář Rudyho Giulianiho“.

„Neustále byl v restauraci,“ stěžoval si manažer. „Ten chlap přišel bez ohlášení a do minuty očekával stůl pro deset lidí například ve 14 hodin, kdy máme odpolední přestávku a nemáme personál. Jenže je to prezidentův právník, tak jsme mu museli vždy vyhovět.“

Na rozdíl od Giulianiho byly prý Trumpovy děti poměrně nenápadné a zdvořilé. Nejpeprnější detail, který bývalí zaměstnanci napráskali na Ivanku, je, že jednou dorazila jen tak v legínách a dopřála si jednu margaritu.

„Vždy jen přišli, najedli se a odešli,“ říká bývalá asistentka generálního ředitele Alyssa O’Clocková. „Ivanka si sedala zády k sálu. Nechtěla, aby ji někdo viděl.“

Mladší Trumpova dcera Tiffany také příležitostně dorazila na brunch nebo na drink. Často ale nepřišla vůbec. „Udělala mnoho rezervací a na večeři se pak nedostavila," říká bývalý manažer. „Bylo to nepříjemné.“

Zavřený hotel

Nyní Trumpův hotel řeší, co bude dál. V roce 2019 se ho jeho realitní impérium Trump Organisation snažilo prodat za 500 milionů dolarů (10,6 mld. Kč), což bylo hodně i na dobu před covidem, který zdevastoval celou oblast pohostinství. V roce 2020 poklesly tržby hotelu na 63 procent před pandemií.

Mezi pandemickými opatřeními a politickými turbulencemi, které provázely listopadové volby, přestal hotel táhnout. Občas se zpřísnilo zabezpečení hotelu, takže nikdo bez speciální rezervace nesměl dovnitř. Mnoho známých postav přicházelo i nadále, ale atmosféra už byla jiná. Hlavně volební týden byl pochmurný. „Hosté byli velmi smutní,“ vzpomíná jeden ze zaměstnanců. „Tajně jsme oslavovali, že vyhrál Joe Biden. Zároveň jsme si ale uvědomili, že si budeme nejspíš muset najít novou práci.“

„Rozlehlé lobby s hrstkou lidí a zmatení hosté se ptají, kam všichni šli. Elegantní, ale vylidněné chodby,“ tak popsali vnitřek hotelu reportéři televize CNN, kteří sem vyrazili na průzkum v únoru. Sláva hotelu je zkrátka ta tam. Vypadá starobyle, ale dlouho byl známý jako Stará pošta. Předělat budovu kilometr od Bílého domu se Trump odhodlal až před pár lety, Trump International Hotel se otevřel v září 2016.

S prudkým nárůstem případů koronaviru na přelomu roku zakázal Washington DC stolování uvnitř a mnoho zaměstnanců dostalo výpověď. Řada z nich se obávala, že by jim slovo Trump v životopisu mohlo ztížit hledání práce, a proto svého zaměstnavatele skrývají. A to bylo ještě před útokem na Kapitol, druhým impeachmentem a poraženeckým letem helikoptérou do exilu. Trump možná opustil Washington DC, ale stále se tyčí nad hotelem. Stůl číslo 72 je zde jako připomenutí – prázdný, uzavírá magazín Washingtonian.  

Video  Trumpismus bez Trumpa, ztrapněná Melania a vlídný dopis Bidenovi: Žantovský o odkazu exprezidenta  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Wells ( 10. listopadu 2022 21:39 )

Naprostý souhlas.

iFender ( 8. března 2021 13:24 )

Kdy uz prestanete toho cloveka a jeho rodinu spinit? Vidite moji znami(nekolik family) zase plakali,kdyz se dozvedeli,ze vyhral Biden,kery ma vypadky mysleni a Harris co chrani tu svoloc z BLM.Nejlepsi prezidenti posledni doby byli Reagan a Trump,basta!

pepen ( 8. března 2021 12:29 )

Ono se stačí podívat na tu arogantní držku a už víte co je ,zač a co od něj můžete očekávat - vše se potvrdilo !!!!!Když míval projev...špulil držku a hovořil povýšeně !!!Hnusný člověk ...manažer restaurace to potvrdil co je zač !!!!Tajně oslavovali-když zvítězil BAIDEN .Doufám ,že se nikdy Trump nedostane do čela USA !!!!

Zobrazit celou diskusi