Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Larry King: Jak se z legendy CNN stala tvář kremelské propagandy

Autor: New York Times, red - 
25. ledna 2021
06:10

Za víc než pět desetiletí zpovídal odhadem 50 tisíc lidí ze všech sfér, od prezidentů a odborníků po švindlíře a „experty“ na UFO, napsal deník New York Times. Larry King byl dlouho největší hvězdou uznávané zpravodajské televize CNN. Poslední roky před sobotní smrtí ovšem jeho pořady nesly logo ruské RT.

„Jeho vynikající kariéra byla připomínkou jednodušších časů, kdy se zpochybňování zakořeněných přesvědčení a naslouchání těm, s nimiž nesouhlasíte, považovalo za ctnost,“ rozloučil se s ním server RT. „Larry často zmiňoval, kterak se naše síť zavazuje k absolutní svobodě co do názorů, jaké vyjadřují, koho smějí kritizovat a jaké otázky smějí pokládat,“ uvedl šéfredaktor RT America Michail Solodovnikov.

Legendární moderátor začínal od píky, vlastně od koštěte. Po střední škole věděl, že chce pracovat v rádiu; čtyři roky dělal v rozhlase jen poslíčka, než dostal radu: na Floridě se branže rozmáhá, nabírají. Ve 23 letech ho malá stanice WAHR v Miami najala na zametání a pochůzky. Když jednou náhle její moderátor odešel, 1. května 1957 přišla šance: zaskočit v dopoledním vysílání. Pár minut před začátkem na šéfovu radu opustil své rodné jméno Lawrence Zeiger, před mikrofonem najednou seděl Larry King. Inspirací byla reklama na kořalku.

„Úplně jsem zkoprněl. Měl jsem začít mluvit přes zeslabující se hudbu, ale vždycky jsem ji zase zesílil,“ popsal roku 1980 magazínu People. Nakonec mu šéf domluvil: „Pamatuj, tahle branže je o komunikaci.“ Tak sebral odvahu, ztlumil hudbu a rozpovídal se. „Řekl jsem divákům, co se to právě stalo. To byla má první slova v rádiu.“

Postupně se otrkával, zjistil, že má talent lidi rozpovídat – a improvizovat, často se totiž bavil s náhodnými volajícími. Fungovalo to, všimla si ho významnější média, psal sloupky do Miami Heraldu a zkusil si i televizní talk show.

Jeho osobní život byl něco pro média – osmkrát ženatý se sedmi ženami; chronický gambler, který dvakrát vyhlásil osobní bankrot; zatčen po obvinění z podvodu, což na několik let jeho dráhu zabrzdilo. Postupně se dokázal vrátit. Vrcholem jeho kariéry se stal pořad Larry King Live, vysílaný v letech 1985-2010. Na zpravodajské stanici CNN šlo o nejsledovanější a nejdéle vysílaný pořad.

Moderátor, nebo novinář?

Nikdy netvrdil, že je novinář, nebyl konfrontační. Jen vzácně pokládal tvrdé či technické otázky, i politiky nejradši ponoukal, aby o sobě prozradili něco zajímavého. Vychloubal se, že se na interview skoro nikdy nepřipravuje. Když byl jeho hostem autor nové knihy, nečetl ji, ale prostě se ho zeptal: „O čem je? Proč jste ji napsal?“

Publiku skeptickému vůči expertům se jevil příjemně průměrný: prostě zvědavý chlapík, který pokládá impulzivní otázky. „Je mnoho moderátorů, kteří než položí otázku, tři minuty recitují fakta,“ uvedl ve svých pamětech. „Já si myslím, že expertem má být host.“

Politici, šílení vynálezci, konspirační teoretici i duchaři jeho pořad milovali, umožnil jim oslovovat obrovské publikum, aniž čelili náročným otázkám. Pro miliony diváků v Americe i 130 zemích světa to byla rozkošná, byť někdy bizarní směs informací a zábavy – infotainment, jak sám King říkal.

Bral všechna témata: politiku, zločin, náboženství, sport, byznys, události jako vleklý soud s vrahem O. J. Simpsonem. Jen vzácně se do nich ponořil hlouběji, kritici ho vinili, že se podbízí senzacím, třeba po smrti playmate Playboye Anny Nicole Smithové či Michaela Jacksona. Stejně jako za svých rozhlasových dní, i tady dával prostor dotazům a komentářům volajících, jež často musel utnout, když moc žvanili nebo mluvili sprostě.

V ruské televizi

Po desetiletích úspěchu však pořad Larry King Live začal ztrácet sledovanost i zájem áčkových osobností, jak četní diváci přecházeli k politicky vyhraněným hlasům, jako je liberálka Rachel Maddowová na MSNBC nebo konzervativec Sean Hannity na Fox News. V prosinci 2010 na CNN skončil. V roce 2012 přešel na internet s pořady PoliticKing a Larry King Now, které streamovaly Ora.tv, Hulu a hlavně RT - globální televizní síť financovaná ruskou vládou.

„Sledovat ji je bizarní exkurzí do mysli ruské vlády, občas také podivně zrcadlový obraz sdělení z Trumpova Bílého domu. Její zpravodajské pořady věnují hodně času útokům na zpravodajství jiných médií,“ popsal John Doyle, televizní kritik kanadského deníku The Globe and Mail.

„Larry King a Ed Schultz patří k nejviditelnějším příkladům agresivních ruských snah využít našeho svobodného tisku k páchání neplech v našem politickém procesu – propůjčuje legitimitu síti, která přiživovala konspirační teorie o teroristických útocích 11. září, přinášela jednostranné zprávy z Ukrajiny a Spojené státy vykreslovala v obzvláště odpudivém světle,“ pustil se před časem do Kinga a dalšího uznávaného moderátora, který se dal k RT, Jim Rutenberg, mediální komentátor a politický reportér New York Times. „Že se dva proslulí moderátoři tak lehkovážně upíšou síti, kterou financuje Rusko s neskrývaným úmyslem propagovat své světonázory, vypovídá o extrémní – a extrémně cynické – mediální relativizaci, která dopadla na naši zem. Ať už vědomě, nebo ne, pánové Schultz a King jsou jezdci na trojském koni z Ruska.“

„Nikdy – nikdy mi neupravovali žádný pořad ani nezarazili jeho vysílání,“ ujišťoval Rutenberga sám King. Prý ani netušil, co jinak RT vysílá. „Platí nám spoustu peněz, které potřebujeme na platy štábu a režisérů,“ přiznal se bezelstně.

Méně hvězdní bývalí zaměstnanci ale tvrdili něco jiného. „Nemůžu být součástí televize – placené ruskou vládou – která vykresluje Putinovy činy v dobrém světle,“ prohlásila v přímém přenosu RT po ruské okupaci Krymu roku 2014 moderátorka Liz Wahlová. Kvůli okupaci skončila i její kolegyně Abby Martinová.

„Jejich strategie je jasná: vytvořit zdání, že jsou legitimním zdrojem zpravodajství,“ uvedl pro New York Times někdejší americký velvyslanec v Rusku Michael McFaul. „Že pro ně pracují lidé jako Larry King, jim pomáhá dosáhnout jejich cílů.“

RT a Sputnik

„Přinášíme perspektivu, kterou od mainstreamového tisku nedostanete,“ hájila RT America její šéfka Margarita Simonjanová. „Je skvělým znamením naší demokracie, že to tady RT smí dělat,“ kontroval komentátor Rutenberg s poukazem na to, že v Rusku například CNN nebo Rádio svobodná Evropa své perspektivy moc šířit nemůžou.

Síť televizí RT alias Russia Today (anglicky Rusko dnes) pomohla založit státní agentura RIA Novosti (nyní Rossija segodňa – rusky Rusko dnes), pod níž spadá i multimediální agentura Sputnik, působící rovněž v češtině. RT je však samostatnou firmou.

Video  Zeman pro Blesk: O očkování, koronaviru, Kate i výběru příštího premiéra  - Blesk - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

orlus ( 25. ledna 2021 09:25 )

To co se píše v Rusku je samozřejmě propaganda (samozřejmě vyjma neziskových organizací), to co se píše v USA je samozřejmě čisto čistá pravda . Oni si fakt myslí, že jsme hlupáci.

Zobrazit celou diskusi