Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Povodňové drama v Dubaji zasáhlo i Čechy a Slováky: Hodiny na letišti a taxi za 13 tisíc!

Autor: Mii, ČTK - 
17. dubna 2024
18:00

Silné deště, které včera a dnes vyvolaly skoro až apokalyptické záplavy v Dubaji, ovlivnily cestu u řady Čechů a Slováků. Některé lety se neuskutečnily, což mnoho lidí uvěznilo na letišti – ostatně Mezinárodní letiště v Dubaji je nejrušnější na světě. Dramatické čekání popsali pro server Cas.sk cestovatelé ze Slovenska, zmiňují například extrémně drahé taxíky a přespávání v obchodních centrech. A co Češi?

Záplavy na některých místech vypukly také v Ománu. Vedení mezinárodního letiště v Dubaji dnes ráno vyzvalo cestující, aby na něj kvůli záplavám nejezdili. Podle státní tiskové agentury WAM byly úterní deště v zemi nejsilnější za nejméně 75 let. Bleskové záplavy si v SAE vyžádaly jednu oběť, 18 lidí kvůli dešťům v neděli zemřelo v Ománu.

„Jsme na letišti v Dubaji po včerejším příšerném letu z Male s více než hodinovými strašnými turbulencemi, kolem nás temná obloha, hrozná bouřka. Všude je velký chaos, nic není organizované, nikdo nám nic neříká. Náš let do Vídně má stále zpoždění. Vůbec žádná péče o cestující včetně dětí, většina z nich sedí nebo leží na zemi, žádné pití, žádné jídlo,“ uvedl pro slovenský server čtenář.

„Jsme s rodinou v Dubaji na dovolené, situace je momentálně klidná, problémem je doprava, která je v současné době v Dubaji téměř úplně uzavřena. Metro nefunguje, taxíky jezdí jen zřídka, Uber sehnat nelze. Na několika místech na silnici je asi 30-40 cm vody, podzemní garáže jsou zatopené. Počasí dnes už bylo normální. Všude zasahují velké cisterny a odčerpávají vodu,“ popsal další čtenář jménem Peter.

O klidu nemůže mluvit Samuel, který musel podle svých slov přespat v obchodním centru v Dubaji – na ulici bylo příliš mnoho vody. „Zatímco jsme čekali na autobus, přijížděly taxíky, tak jeden za hodinu, a nabízely svezení. Chtěli po lidech 2000 dirhamů a skutečně nám tuto cenu také nabídli s tím, že ji mají jako pevnou. Někteří lidé už tam nemohli být, tak obětovali peníze a zaplatili, což pro některé lidi a pro nás byla směšná cena, kterou jsme si nemohli dovolit.“ Redakce tuto částku přepočítala na 511 euro, tedy 12 900 korun.

Češi zůstávají v hotelích

Cestovní kanceláře v Česku nemají informace o tom, že by někteří jejich klienti byli v nesnázích. „Klienti pobývající v SAE v současné době jsou v pořádku a víceméně ve svých hotelích,“ řekla výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Chaloupková.

Mezinárodní letiště v Dubaji by se podle ní mohlo k úplnému provozu vrátit ve čtvrtek, kdy jsou naplánované odložené lety. Doplnila, že SAE jsou celoročně oblíbenou destinací. Nejvíce klientů tam podle ní létá v zimě.

Kvůli zrušenému letu z Prahy dnes do Dubaje neodcestují klienti CK Čedok. V úterý se podle mluvčí Kateřiny Pavlíkové přitom let do Dubaje uskutečnil bez problémů a neměl velké zpoždění. „Pro několik lidí, kteří měli zakoupený individuální balíček, jsme hledali alternativní lety na zpátečním letu, na cestě tam potom jiné alternativní spojení, například na druhé dubajské letiště,“ řekla Pavlíková. V Dubaji má podle ní Čedok zhruba 50 klientů. „V Ománu nemáme aktuálně žádné klienty, létáme tam během zimní sezony, která již skončila,“ doplnila.

V úterý a dnes do Dubaje neodletělo 25 klientů skupiny DER Touristik CZ, kam patří CK Fischer či Exim Tours. Společnost jim podle mluvčího Jana Bezděka nabídla prodloužení pobytu. „V Ománu se situace našich klientů nijak nedotkla, protože záplavami byl postižen Muscat na severu, nikoliv Salalah na jihu, kam létáme,“ dodal Bezděk.

Hotely, ve kterých jsou ubytovaní cestující s CK Alexandria, fungují bez omezení, uvedl mluvčí CK Petr Šatný. „Další přílet máme až o víkendu a vzhledem k aktuální předpovědi počasí očekáváme již absolutně bezproblémové fungování celého leteckého provozu,“ doplnil. Mluvčí CK Blue Style Lucie Hasman uvedla, že je ode dneška v Dubaji po úterním dešti opět zprovozněna většina silnic. „Na callcentru evidujeme jen jednotky dotazů klientů, kteří se do oblasti chystají a zjišťují, zda se plánovaný let uskuteční a jak se dostanou z letiště,“ uvedla.

Cestovní agentura Invia zaznamenala podle mluvčí Jiřiny Ekrt Jiruškové jednotky požadavků na zrušení rezervací ze strany klientů, kteří měli odletět do Dubaje. Doplnila, že aktuálně tam s Invií dovolenou tráví asi 100 lidí.

Ve Spojených arabských emirátech prší zřídka, a to v chladnějších měsících. Mnoho silnic a dalších oblastí proto není odvodněno, což při dešti vede k záplavám.

Lomikel ( 19. dubna 2024 12:31 )

jó šejkové zatoužili po trošce vlahého jarního deště, tak začali střílet do mraků jodid stříbrný. Malinko se jim to zvrtlo. Deštíček byl trochu větší, silnější.
Už i šejkové pochopili, že větru dešti neradno poroučet... 😁

Jan Kocián ( 19. dubna 2024 00:03 )

V odpoledních zprávách na Nově už správně hovořili o 15 centimetrech deště v Dubaji.

Ale ve večerních zprávách na Nově zaznělo, že může napadnout až 60 centimetrů sněhu, aniž by řekli, že jde o názor Dagmar Honsové. Takže musím dát za pravdu ČHMÚ, že takováto nezodpovědná novinařina poškozuje ČHMÚ.

Uživatel_5650027 ( 18. dubna 2024 04:48 )

🚣🚣👍

Uživatel_5650027 ( 18. dubna 2024 04:35 )

😂 na Ruzyňské letiště jezdí perfektní nové typy autobusů z Veleslavína 😂😂 Krapotkin 👍

krapotkin ( 18. dubna 2024 01:02 )

13 000 za taxi ? To už je jako když jedeš z Dejvic na Ruzyň.

Zobrazit celou diskusi