Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

„Fašistická sionistka!“ Na představitelku židovských studentů pískali kolegové mládežníci podporující Palestinu

Autor: Martin Valeš - 
17. dubna 2024
05:00

Závěr sjezdu evropské mládeže se poněkud zvrhnul, zástupci mladých Židů si stěžují na urážky a bučení, kterých se dostalo jejich předsedkyni. Pár účastníků křičelo „Svobodu Palestině!“ a mladé Židovce prý kdosi nadával do „sionistické fašistky“.

Evropské fórum mládeže (YFJ) uspořádalo v Bruselu setkání 1300 mladých aktivistů Level Up! k tématu nadcházejících evropských voleb. Učili se, jak veřejně komunikovat, provádět úspěšné aktivistické kampaně i jak čelit projevům nenávisti. Jenže právě projevy blížící se nenávisti pokazily samotný závěr akce, na který mládežníkům propůjčil své bruselské prostory europarlament.

„Během závěrečného zasedání akce Level Up!, které se konalo v jednacím sálu Evropského parlamentu, využili někteří účastníci přechodné chvíle k narušení ceremoniálu, křičeli ‚Free Palestine‘, ‚Ceasefire Now‘ (Svobodu Palestině, příměří teď, pozn. red.) a obviňovali Izrael ‚z páchání genocidy‘. Většina pléna začala tleskat, včetně moderátorů a různých členů Rady a zaměstnanců YFJ,“ popisuje situaci Česká unie židovské mládeže (ČUŽM). Její předsedkyně Emma Günsberger se akce také zúčastnila v rámci třináctičlenné delegace Evropského svazu židovských studentů (EUJS), který je dlouholetou součástí mládežnického fóra YFJ.

Jedna z účastnic pak požádala o slovo a začala učit celý jednací sál, jak se vyjádří „Free Palestine“ ve znakové řeči, dodává ČUŽM.

Vůči tomuto odklonu od tématu se ohradila předsedkyně židovského svazu, Francouzka Emma Hallaliová. Zvedla se ze svého křesla a prohlásila: „Nemyslím si, že toto je k tomu to správné místo. Omlouvám se, ale bavíme se tu o evropských volbách. Nemusíme sem importovat konflikt, který se odehrává v Izraeli - v Palestině.“ Následně opustila své místo v sále. Reakce na ní byly smíšené - jak ukazuje video, které na facebooku sdílí ČUŽM, někteří krátce zabučeli, zapískali, jiní naopak zatleskali a výskali.

„Toto není místo pro boj o žádném tématu,“ zahlásil moderátor, ale vášně ještě neutichly. „Proč nevzpomenete na rukojmí?!“ deklamovali zase Hallaliové kolegové. „Přiveďte rukojmí domů!“ vzpomněli na desítky (nejen) Izraelců, které v Pásmu Gazy přes půl roku drží teroristé Hamásu.

Zasáhla ochranka

Podobně průběh popisuje i Jakub Rychlý, jeden z mluvčích Republikového fóra mládeže. „Někteří začali řvát ‚teroristka‘, ‚vraždí děti‘ a podobně, ne všemu bylo rozumět,“ popsal pro Blesk Zprávy. Publikum bylo podle něj rozdělené, možná 70 % mohlo tleskat mottu „Free Palestine“. „Ta skupina, co slovně útočila, byla docela výrazná. Byla pak v blízkosti židovských studentů vidět i parlamentní ochranka, ale fyzický konflikt tam nebyl.“ Soudí, že situaci hlavně nezvládli moderátoři. „Nechali to tři, možná pět minut kumulovat, než to konečně utnuli s tím, že existuje právo na vyjadřování názoru, ale toto nemělo vhodnou formu,“ dodal Rychlý.

„V prostoru, kde se všichni měli cítit bezpečně, se židovští studenti opět cítili ohroženi. Ihned za námi přispěchala ochranka Evropského parlamentu a hlídala nás před vřískajícím davem. Někteří členové delegace EUJS začali plakat a jiní se třásli. Jako by celá situace nebyla dostatečně napjatá, někteří účastníci se fyzicky přiblížili k delegaci EUJS, a přispívali tak k jejich viditelnému pocitu ohrožení,“ líčí dál mládežnická organizace českých Židů. „Jak je možné, že se evropští židovští studenti cítili nepříjemně a ohroženě, když seděli v plénu jednacího sálu Evropského parlamentu - místa, které by mělo být sídlem evropské demokracie?“

 „V očích účastníků jsem viděla násilí a nenávist. Nikdy předtím jsem takovou agresivitu nezažila, ale právě to zažívají evropští Židé denně po celé Evropě,“ cituje pak ČUŽM Hallaliovou.

„Viděli jste to video? Nebyla napadena za to, že je Židovka. Byla kritizována za to, že se snaží umlčet stovky lidí, se kterými nesouhlasí. Nazývat všechno a všechny antisemitismem je vyprazdňování tohoto pojmu a rozmělňování problému,“ vyčetl Hallaliové Dan Sobovitz z Laického židovského komunitního centra v Bruselu, který zahájení mládežnické akce v Bruselu moderoval.

Pořadatelé: Odsuzujeme urážky Židů i muslimů

Vedení pořadatelského fóra se v neděli židovských účastníků zastalo a incident odsoudilo: „Během závěrečného plenárního zasedání někteří posluchači přerušili plánovaný program výkřiky z galerie. To vedlo k odklonu od programu, který jsme nemohli ovlivnit,“ stojí v oficiálním vyjádření na webu YFJ.

„Jednotně se stavíme proti jakékoli formě antisemitismu, nenávisti vůči muslimům, xenofobii, rasismu a jakýmkoli nenávistným projevům. Chráníme svobodu projevu a mladé lidi, kteří vyjadřují svůj hlas; nebudeme však tolerovat žádnou agresi vůči našim účastníkům,“ ujišťuje mládežnická organizace. „Jakmile si moderátoři všimli, že jeden z účastníků je slovně napadán, zasáhli, aby toto chování zastavili. Odsuzujeme všechny formy urážek a pokusů o umlčení jakéhokoli účastníka a omlouváme se za tuto zkušenost a za nebezpečnou atmosféru, která tyto okamžiky provázela. Zavazujeme se, že všem našim účastníkům poskytneme bezpečnější prostory. Společně s naším týmem a partnery tento incident vyhodnotíme a poučíme se z něj. Nabízíme podporu EUJS a všem dalším osobám a organizacím, které byly incidentem zasaženy,“ stojí v prohlášení.

K trvajícímu izraelsko-palestinskému konfliktu vydalo YFJ stanovisko v březnu. Nestaví se výslovně ani na jednu stranu, odsuzuje útok Hamásu na Izrael i „neúměrnou vojenskou reakci Izraele v rozporu s mezinárodními lidskými právy a humanitárním právem“. Zdůrazňuje lidská práva, odsuzuje xenofobii všeho druhu, upozorňuje na šikanu židovských i palestinských studentů v Evropě.

Video  Závěr mládežnického fóra zkalil protiizraelský incident.  - ČUŽM
Video se připravuje ...