Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nové erupce sopky na Islandu: Láva, kouř, evakuace Modré laguny a nouzový stav!

Aktualizováno -
17. března 2024
15:10
Autor: ČTK, simao - 
17. března 2024
10:02

Na poloostrově Reykjanes na jihozápadě Islandu dnes začala nová sopečná erupce, která je již čtvrtou za poslední tři měsíce. Oznámila to islandská meteorologická služba IMO. Podle agentury AFP záběry z místa ukazovaly, jak se z několikakilometrové sopečné pukliny valí láva a kouř. Evakuována byla blízká obec, kde před začátkem série erupcí žilo kolem 4000 obyvatel, uvedla agentura Reuters. A také turisty hojně vyhledávaná atrakce - lázně Modrá laguna, dodává CNN. Na jihozápadě Islandu byl v neděli vyhlášen nouzový stav.

Série erupcí na poloostrově jižně od metropole Reykjavíku začala ve druhé polovině prosince a dosud poslední výbuch přišel 8. února. Úřady pak varovaly, že další erupce může nastat velmi brzy. Puklina, z níž nyní proudí láva, je dlouhá 2,9 kilometru.

Předchozí erupce za sebou zanechaly škody od poničených vozovek po výpadky dodávek teplé vody. Při dnešním výbuchu světové tiskové agentury bezprostředně neinformovaly o žádných následcích.

Evakuace Modré laguny

Evakuovaná byla i islandská Modrá laguna, jedna z nejoblíbenějších turistických atrakcí země, která je vzdálená jen necelou hodinu jízdy od metropole Reykjavíku, uvedla televize CNN s odkazem na islandskou televizi RÚV.

Zatímco jižní proud se dostal až k ochranné zdi, již úřady nechaly vybudovat kolem Grindavíku, západní proud zamířil právě k geotermálním lázním Modrá laguna a ke geotermální elektrárně Svartsengi zásobující teplou vodou většinu poloostrova Reykjanes. Islandská média již dříve upozornila, že horká voda se na Islandu používá rovněž k vytápění budov.

Geotermální lázně a elektrárnu chrání stejně jako město Grindavík zdi, vystavěné v uplynulých měsících, odborníci ale vyjádřili obavy, že by proud lávy mohl poškodit optické kabely, a způsobit tak přerušení telefonického a internetového spojení. Ohroženo je také potrubí pro rozvod horské vody, které proud lávy poničil při únorové erupci, což vedlo k přerušení dodávek tepla pro více než 20 000 lidí i mezinárodní letiště.

Podle experta citovaného serverem BBC News se však nyní jednalo o nejsilnější ze čtyř erupcí, které oblast za poslední tři měsíce zasáhly. Jasně červená záře byla vidět desítky kilometrů daleko v hlavním městě Reykjavíku.

Hlavní islandské mezinárodní letiště Keflavik a další regionální letiště zůstávají plně funkční, upozornila televize RÚV.

Erupce na poloostrově Reykjanes patří do jiné kategorie, než byl například výbuch islandské sopky Eyjafjallajökull z roku 2010, který paralyzoval na několik dní leteckou dopravu. Zpravidla nejsou tak silné a nevysílají popel až do stratosféry. Na Islandu je přes 30 aktivních sopek.

Až 600 lidí v oblasti v době erupce

Šéfka severského vulkanologického centra Rikke Pedersenová uvedla, že v době nejnovější erupce bylo v oblasti 500 až 600 lidí. Většina jich byla evakuována z lázní Modrá laguna, které byly jako při předchozích erupcích uzavřeny.

Geofyzik Magnus Tumi Gudmundsson, který byl jedním z expertů, kteří se vydali na přelet vrtulníkem nad zasaženou oblastí, místním médiím podle BBC řekl, že sobotní erupce je ze série erupcí z posledních měsíců zatím nejsilnější.

Agentura Reuters uvedla, že se proud lávy v neděli zpomalil, podle islandských úřadů ale nadále představuje nebezpečí pro infrastrukturu i pro přilehlý rybářský přístav.

Video  Na Islandu vybuchla sopka Fagradalsfjall: Erupce, proudy lávy a ohnivá show  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi