Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mnichovské letiště ruší lety: Může za to ledovka! Dotkne se to i spojů s Prahou

Aktualizováno -
5. prosince 2023
08:28
Autor: ČTK - 
4. prosince 2023
19:13

Mnichovské letiště, které je druhým největším v Německu, kvůli ledovce a silné námraze neodbavuje žádné lety. Dopady to má i na Česko, všechny linky mezi Prahou a bavorskou metropolí byly pro dnešek odřeknuty. S následky zimního počasí se potýká většina Německa, nejvážnější je ale situace v Bavorsku. Některé bavorské školy jsou z bezpečnostních důvodů uzavřené, protože na střechách leží silná vrstva sněhu.

Letiště v Mnichově už v pondělí večer oznámilo, že pro část dneška zruší lety, provoz chce obnovit v poledne. Výluka se týká nejméně 150 startů a 160 přistání, letiště nicméně varuje, že rušení a zpoždění mohou postihnout i další lety, kterých bylo původně pro dnešní den naplánováno 770. Některé dopolední lety letiště přeložilo na odpoledne, ostatní ale odřeklo. Mimo jiné nefunguje linka mezi Mnichovem a Prahou. Z české metropole neodletí do bavorského hlavního města žádné letadla ani ve středu ráno, v plánu je až středeční odpolední spoj.

Z Mnichova do Prahy neodletěla už pondělní noční linka. Z Prahy byl pak na úterý na 07:05 plánován let do Mnichova, který ale letiště v bavorské metropoli podle prohlášení nebude moci odbavit.

Německá meteorologická služba DWD pro dnešek vydala varování kvůli sněžení a ledovce pro velkou část Německa, postižen není jen jihozápad země. Na pobřeží Severního a Baltského moře hrozí silné poryvy větru, v Sasku zase lidé musí počítat se sněhovými závějemi a v jižním Bavorsku s ledovkou. Pro jih Bavorska platí druhý nejvyšší stupeň výstrahy z celkových čtyř stupňů varování.

V Bavorsku se kvůli ledovce komplikuje doprava nejen na silnicích, ale také na železnici. Ta jezdí s velkými problémy už od víkendu, kdy napadly desítky centimetrů sněhu. V Mnichově je ochromena hromadná doprava, s potížemi jezdí tramvaje a městské vlaky S-Bahn.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi