Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Izrael kývl na „humanitární pauzy“ v Gaze: Umožňuje civilistům odchod, bojům to na intenzitě neubírá

Autor: ČTK - 
9. listopadu 2023
20:57

Izraelská armáda zavádí v Pásmu Gazy „lokální a přesně vymezená“ opatření, aby umožnila palestinským civilistům uprchnout z míst, kde její jednotky svádějí nejtvrdší boje s ozbrojenci z hnutí Hamás. Podle agentury Reuters to dnes uvedl izraelský ministr obrany Joav Galant ve zjevné narážce na údajně dohodnuté čtyřhodinové pauzy v bojích, které krátce předtím oznámil Washington.

Válka bude pokračovat, dokud nebude Hamás zlikvidován a rukojmí, které v Pásmu Gazy drží, osvobozeni, řekl podle Reuters izraelský ministr. Dodal, že Izrael dopadne každého Palestince, jenž se podílel na útocích ze 7. října, „i kdyby to mělo trvat roky“.

Bílý dům dnes oznámil, že Izrael počínaje dneškem souhlasil se zavedením pravidelných čtyřhodinových přestávek v bojích s radikálním palestinským hnutím Hamás a s otevřením dvou humanitárních koridorů, které mají lidem umožnit odejít ze severu pásma, kde jsou pozemní boje i bombardování nejtvrdší. Americký prezident Joe Biden nicméně řekl, že usiloval o třídenní nebo i delší pauzy.

„Tyto záležitosti nijak neubírají na intenzitě bojů,“ odpověděl Galant na žádost novináře o komentář k oznámení Bílého domu, o němž se ale ministr přímo nezmínil.

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci zejména ve městě Gaza na severu pásma s cílem zcela zničit Hamás v odvetě za brutální útok ze 7. října, při němž ozbrojenci hnutí na jihu Izraele povraždili na 1400 lidí, převážně civilistů, a přes dvě stovky odvlekli do Gazy jako rukojmí. Podle úřadů, které v Pásmu Gazy ovládá Hamás, izraelské údery dosud připravily o život více než 10 800 Palestinců. Tyto údaje nelze ve válečných podmínkách bezprostředně nezávisle ověřit.

Video  Lékařka bez hranic: Situace v Gaze je kritická, kolegové jsou vyčerpaní, bojí se o svůj život.  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi