Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Unikátní aukční „zářez“: Vzácný modrý diamant se prodal za více než miliardu korun

Autor: ČTK - 
7. listopadu 2023
20:56

Vzácný modrý diamant Bleu Royal se dnes na aukci ve Švýcarsku prodal za 43,8 milionu dolarů, tedy v přepočtu za více než miliardu korun. S odkazem na aukční síň Christie's, která tento vzácný drahokam zasazený do prstenu nabídla v aukci, o tom informovala agentura Reuters.

Modrý diamant bez vnitřní vady patří k nejvzácnějším kdy objeveným. Aukční síň odhadovala, že se kámen o váze 17,6 karátů prodá až za 50 milionů dolarů.

„Je to obrovská částka, vzhledem k současné situaci ve světě,“ uvedl k výsledným 43,8 milionu dolarů šéf mezinárodního oddělení šperků Christie's Rahul Kadakia. Podle jeho kolegy Maxe Fawcetta ze Ženevy jedinečnost diamantu spočívá nejen v jeho sytě modré barvě, ale i v hruškovém tvaru.

„Opravdu splnil veškeré požadavky, a proto se nám podařilo přilákat sběratele z celého světa, od Dálného východu po Ameriku,“ uvedl Fawcett.

Bleu Royal spadá do kategorie fancy vivid, kam se řadí diamanty, které mají nejvyšší možnou koncentraci dané barvy. Tvoří pouhé jedno procento všech diamantů na světě. Rekordmanem je v tomto ohledu diamant Pink Star o váze 59,6 karátů, který se v dražbě aukční síně Sotheby's v roce 2017 prodal za 71,2 milionu dolarů (1,6 miliardy korun). Do té doby byl nejdražším prodaným modrý diamant Oppenheimer Blue, za který jeho nový majitel zaplatil 57,5 milionu dolarů (1,3 miliardy korun).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi