Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Krizová vláda v Izraeli: Premiér Netanjahu se dohodl s opozicí na tříčlenném válečném kabinetu

Autor: ČTK, lig - 
11. října 2023
17:44

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se dnes dohodl s opozičním politikem Bennym Gancem na krizové vládě národní jednoty pro období války Izraele s palestinským hnutím Hamás. Informovala o tom místní média. Podle serveru The Times of Israel (ToI) je součástí dohody i to, že tento krizový kabinet nebude přijímat jiná rozhodnutí než ta, která souvisí s vedením této války.

Válečný kabinet bude mít jen tři členy, napsal server ToI. Kromě Netanjahua a Gance v něm bude dosavadní ministr obrany Joav Galant. Jako „pozorovatelé“ v této krizové vládě budou bývalý náčelník generálního štábu izraelské armády Gadi Eisenkot a současný ministr pro strategické záležitosti a bývalý velvyslanec Izraele ve Spojených státech Ron Dermer.

K vytvoření vlády národní jednoty vyzval Netanjahu v sobotu po bezprecedentním útoku palestinského hnutí Hamás na Izrael, při němž teroristé při pozemní akci a raketami vypálenými z Pásma Gazy zabili nejméně 1200 lidí, většinou civilistů.

Podle některých komentářů, například na webu televizi Al-Džazíra či na izraelském zpravodajském serveru Ynet, se Netanjahu snaží spojenectvím s opozicí a vytvořením vlády národní jednoty také získat „politické krytí“ pro selhání svého kabinetu. Mnozí totiž kritizují, že izraelská vláda, armáda a tajné služby selhaly při plnění své základní povinnosti zajistit bezpečnost občanů státu Izrael.

Vytvořením vlády „národní jednoty“ chce také izraelský premiér ukázat, že země je po devíti měsících masových protivládních protestů opět sjednocená. Lidé od ledna demonstrují proti vládnímu návrhu justiční reformy, kterou mnozí označili za ohrožení demokracie. Protestovali proti ní i tisíce rezervistů. Na druhou stranu ale podle Al-Džazíry Netanjahu ví, že jakmile „se usadí prach“, tedy až skončí tato eskalace izraelsko-palestinského konfliktu, bude jeho vláda čelit kritice, že dopustila takový bezprecedentní teroristický útok na Izrael.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

lampasak frankachaka ( 11. října 2023 18:58 )

Odstraňte tohoto Diktátora a šiřitele zrůdné Xenofobie !

Zobrazit celou diskusi