Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tragédie na Dunaji si vyžádala 28 mrtvých: Kapitán lodi dostal trest 5,5 roku ve vězení

Autor: ČTK - 
26. září 2023
10:11

Maďarský soud dnes poslal na pět a půl roku do vězení ukrajinského kapitána kvůli tragické srážce lodí na Dunaji, která si v roce 2019 vyžádala téměř tři desítky mrtvých. Informovala o tom agentura MTI, podle které byl kapitán výletní lodi Jurij Čaplinský odsouzen za to, že z nedbalosti ohrozil říční dopravu a způsobil smrtelnou nehodu.

Mohutná hotelová loď Viking Sigyn 29. května 2019 u jednoho z mostů v centru Budapešti narazila do mnohem menšího výletního plavidla Hableány (Mořská panna) s jihokorejskými turisty. Z 35 lidí, kteří se nacházeli na jeho palubě, se zachránilo jen sedm. Zemřeli dva maďarští členové posádky a 26 Jihokorejců, přičemž tělo jedné turistky se dodnes nenašlo.

Čaplinský dnes před vynesením rozsudku uvedl, že je mu to „velice líto“. Kromě zavinění nehody z nedbalosti byl rovněž obviněn z neposkytnutí pomoci obětem, za tento čin ale dnes odsouzen nebyl, píše MTI.

Soudní proces v Maďarsku začal v březnu 2020, kdy prokurátoři požadovali pro tehdy 64letého kapitána devítiletý trest výměnou za přiznání viny. To souzený odmítl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi