Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Budou zkoumat „UFO“. NASA vytváří nový tým, její šéf věří v další život ve vesmíru

Autor: ČTK - 
14. září 2023
18:33

Americký národní úřad pro letectví (NASA) by měl hrát větší roli ve zkoumání neidentifikovaných anomálních jevů (UAP), existující záznamy o nich jsou z většiny příliš nekvalitní, než aby mohly být použity pro vědecké zkoumání. V dnes publikované zprávě se na tom shodl panel 16 nezávislých odborníků. Ředitel NASA Bill Nelson na tiskové konferenci oznámil, že úřad pro tento účel vytváří nový tým. NASA se podle něj bude od nynějška více zabývat zkoumáním UAP, do sběru dat hodlá zapojit veřejnost a své závěry chce transparentně sdílet s celým světem.

UAP je termín podobný známějšímu UFO (neidentifikovaný létající objekt). NASA ale používá označení „neidentifikované anomální jevy“, které připouští také možnost, že některé z pozorování ve skutečnosti nejsou fyzické objekty, ale jevy v atmosféře.

„Touha zkoumat a tázat se, proč jsou věci takové, jaké jsou, je zapsaná v naší DNA. Po známkách obyvatelnosti pátráme třeba teleskopem Jamese Webba, pozorujeme miliardy hvězd a galaxií. Kdybych měl říct, jestli sám věřím, že v tom ohromném vesmíru se někde ukrývá život, moje odpověď bude ano,“ řekl dnes šéf NASA Nelson.

NASA tým 16 odborníků pověřila sestavením zprávy minulý rok. Jde o lidi se zkušenostmi z oblasti technologií, datové analýzy, umělé inteligence, zkoumání vesmíru, bezpečnosti v letectví nebo inovací v komerčním sektoru. Jejich úkolem nebylo analyzovat záznamy neidentifikovaných objektů, ale zjistit, jak se může NASA angažovat v dalším zkoumání.

Odborníci došli k závěru, že zkoumání potenciální přítomnosti mimozemského života na Zemi hatí fakt, že vědci disponují jen malým počtem kvalitních záznamů o UAP.

NASA by podle zprávy měla využít své pozice jakožto důvěryhodné instituce a společně s novým americkým úřadem pro sledování UFO (AARO) se zasadit o to, aby lidé nevnímali pozorování UAP jako kontroverzní honbu za senzací.

„Panel zjistil, že pro zkoumání dat o UAP lze využít umělé inteligence (AI) a metod strojového učení. Nicméně tyhle mocné nástroje budou fungovat jen v případě, že budeme mít data sesbíraná v souladu s určitými standardy,“ poznamenal dnes Nelson. NASA by podle zprávy například mohla v budoucnu vyvinout aplikaci pro mobilní telefony, aby se na sběru záznamů o neidentifikovaných jevech mohla podílet široká veřejnost.

„Ačkoliv satelity NASA obyčejně nemají dostatečné rozlišení, aby rozeznaly tak malé objekty, mohou být využity k pozorování atmosférických jevů, které mohou s UAP souviset. Komerční americké satelity pak disponují schopností rozeznat objekty i o velikosti několika metrů,“ stojí ve zprávě odborníků. Dosavadní data o UAP sesbíraná pomocí satelitů jsou nekvalitní kvůli špatné kalibraci senzorů.

Úřad AARO funguje ve Spojených státech od minulého roku. Vznikl mimo jiné s účelem poskytnout platformu vojenským pilotům, kteří na svých misích zaznamenali nebývalé jevy, ale zdráhali se je nahlásit, protože se obávali výsměchu. S AARO bude podle Nelsona NASA úzce spolupracovat. „Chceme tuhle práci posunout od vytváření senzací k vědeckému zkoumání. K jakýmkoliv závěrům nebo doporučením dojdeme, budeme je transparentně sdílet,“ slíbil šéf NASA.

Video  Blesk Podcast: Američané tají UFO a mimozemšťany, tvrdil agent v Kongresu.  - pdc, bp, Jedlička Čebotareva
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi