Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nejlepší přítel člověka na baterky. Jsou robotičtí psi hračky, nebo zabijáci a co všechno už umí?

  • Autor: mav - 
    20. 8. 2023
    05:00

    Má to čtyři nohy, podává to pac, nic tomu neunikne a víceméně to poslouchá. Může to být pes, ale také jiný čtyřnohý přítel člověka: Robot. Firma Xiaomi předvedla nový model s názvem CyberDog 2. Co umí a jak si stojí proti konkurenci na rozmáhajícím se trhu?

    Některé firmy se specializují na vývoj humanoidních (člověku podobných) robotů neboli androidů, ať už má jít o zábavu, nebo práci. Takový robot by měl člověka zastat v jeho prostředí, používat jeho nástroje a podobně. Jenže pro mechanické figury je chůze po dvou nohách velice obtížná. Udržet rovnováhu na čtyřech je pro počítače podstatně jednodušší. A tak se do prodeje dostávají hlavně robotičtí psi.

  • 1.Xiaomi CyberDog

    Čínskou firmu Xiaomi známe jako výrobce mobilů, má však širší rozmach. Budoucnosti kráčí vstříc vývojem robotů pro běžné uživatele. První model CyberDog už prodává dva roky, teď přichází zdokonalená a zmenšená verze.

    Proti předchůdci je chytřejší, má 19 senzorů hmatu, sluchu a zraku. A hlavně: Konečně se podobá psu. Oproti předchozí verzi, stejně jako konkurenci, totiž má hlavu a dokonce s vytvarovanýma ušima po vzoru dobrmana.

    Váží necelých 9 kilo, na výšku má 35 centimetrů. A výrobce se chlubí jeho pohybovým nadáním. Umí mj. skákat salta, baletit či jezdit na skateboardu (jako zvládají někteří živí psi…). Cena bez daně: 1800 dolarů (39 800 Kč).

    Cyberdog 2 od Xiaomi má vzor v dobrmanovi. Cyberdog 2 od Xiaomi má vzor v dobrmanovi. | Xiaomi

  • 2.Unitree Go2

    Konkurencí Xiaomi se snaží být rovněž čínská firma Unitree Robotics. I ta má dva roky na trhu první generaci robopsa, v červenci představila vizi modelu Go2. I ten umí tancovat, dokonce jen po předních, stejně jako po dvou seskákat schody.

    „Čtyřnohý robot Unitree Go2 má nejen pokročilou konfiguraci a skvělý vzhled, ale nabízí také řadu interaktivních funkcí, které dokonale simulují chování skutečného domácího psa,“ tvrdí firma. „Tento robot je nejen vynikajícím příkladem výdobytků špičkových technologií, ale také nepostradatelnou součástí budoucího inteligentního života. Očekává se, že tento výrobek způsobí revoluci v odvětví čtyřnohých robotů pro spotřebitele a povede k transformaci tohoto odvětví.“

    Výrobce láká například na funkce, které běžný pes neumí: Vyfotit vás na povel či vám pustit hudbu. Stát má 1600 dolarů (35 400 Kč).

  • 3.Boston Dynamics Spot

    Známější je robotický pes Spot od americké firmy Boston Dynamics. Ten není určen běžným spotřebitelům, nýbrž náročnějšímu profesionálnímu využití „od továrních hal přes staveniště až po výzkumné laboratoře“.

    „Jako dynamická snímací platforma poskytuje Spot cenné informace o rutinním provozu, stavu pracoviště nebo potenciálně nebezpečných situacích,“ informuje společnost.

    Tomu odpovídá jak vzhled, který se psa moc napodobit nesnaží, tak i cenovka. V jednodušší verzi se uváděla částka 74 500 dolarů (1,7 milionu Kč; a to jde o informaci z roku 2020, firma nyní cenu nezveřejňuje).

    V dražší verzi může mít Spot i manipulátor – něco mezi tlamou a paží, zkrátka nástroj pro otevírání dveří, uchopování věcí a tak dále. Využívat, ale i technologicky rozvíjet Spota se učí i studenti a badatelé ČVUT v Praze. Například ho poslali do podzemí, mapovat kolektory.

    Video Roboti Spot v pražských Kolektorech - ABC
    Video se připravuje ...

  • 4.Ghost Robotics Vision 60

    Jako se liší vzhledem, velikostí a schopnostmi živí psi, tak se vyvíjejí i psi robotičtí. Vedle zábavních modýlků tak najdeme i modely armádní. Firma Ghost Robotics poskytuje svůj stroj Vision 60 Letectvu Spojených států i kosmickým silám, příslušníci je testují pro ostrahu základen. Tenhle pes oproti modelům pro domácnosti neštěká, jistě ani nekouše - ale s narušiteli si poradí. Zatím mají sledovat perimetr, ale na výstavě už předloni firma ukázala, jak by mohl její mechanický čmuchal dostat i zbraň.

    Mnozí se ale obávají budoucího nástupu vražedných terminátorů, nebo zkrátka negativních důsledků rozvoje umělé inteligence a autonomních strojů. Šestice robotických vývojářů v čele s Boston Dynamics v reakci zveřejnilo otevřený dopis, v němž se zavázali, že své stroje nikdy nevyzbrojí ani to nebudou umožňovat svým zákazníkům.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi