Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Evakuace českých i dalších skautů v Jižní Koreji: Češi jsou v bezpečí. A tajfun sílí

Aktualizováno -
8. srpna 2023
16:21
Autor: ČTK - 
8. srpna 2023
07:06

 Z dějiště světového jamboree na jihozápadě Jižní Koreje, ke kterému se blíží tropická bouře Khanun, dnes úřady evakuovaly tisíce skautů do bezpečnějších míst především v okolí hlavního města Soulu. Z tábořiště již odjeli také čeští skauti, sdělil český konzul v Soulu Roman Masařík. Náhradní ubytování v metropoli Čechům poskytla Korejská vojenská akademie.

Osm autobusů dnes nejprve odvezlo z okresu Pusan do Soulu české skauty ve věku od 14 do 18 let, první z autobusů dorazil na nové místo ubytování před polednem SELČ. Skauti jsou ve vojenské akademii ubytováni v pokojích po čtyřech, uvedl konzul.

Později se na čtyřhodinovou cestu vydalo i zbývajících asi 80 dospělých Čechů ze servisního týmu, kteří v původním dějišti jamboree zůstávali. V Soulu by měli být po půlnoci místního času (po 17:00 SELČ), informoval ČTK Masařík.

Celkem bylo na dnešní evakuaci z okresu Pusan nasazeno přes 1000 autobusů, aby pomohly zhruba 36 000 skautům z více než 150 zemí světa dostat se do bezpečí.

Evakuace je další komplikací pro jamboree, na němž už stovky skautů měly zdravotní potíže kvůli vlně veder. Akce, které se celkem účastnilo 40 000 lidí, také čelila kritice kvůli špatné organizaci. „Je to poprvé za více než 100 let konání světových skautských jamboree, kdy jsme museli čelit tak složitým problémům,“ uvedlo vedení Světové organizace skautského hnutí (WOSM).

Kvůli obtížím už dříve své skauty z dějiště jamboree přemístily Británie či Spojené státy. Více než 400 českých skautů v místě zůstalo až do dneška. Na evakuaci jsou podle mluvčí české organizace Barbory Trojak dobře připraveni a na předčasný odlet domů se nikdo z Čechů nechystá.

„Jamboree tímto nekončí. Očekáváme klidný odjezd a v Soulu pokračování našich dobrodružství, i když v pozměněné formě,“ řekla Trojak v pondělí ČTK. Závěrečný ceremoniál se podle ní uskuteční podle původního plánu 11. srpna v hale v Soulu.

Jihokorejský meteorologický ústav informoval, že tajfun provází vichr o rychlosti 126 kilometrů v hodině a očekává se, že ještě lehce nabere na síle. Na pobřeží by bouře měla udeřit ve čtvrtek ráno místního času (v noci na čtvrtek SELČ). V souvislosti s tajfunem v Jižní Koreji očekávají od středy do pátku silný vichr a lijáky.

Japonští meteorologové sdělili, že tajfun se dnes ráno místního času nacházel 350 kilometrů jižně od města Kagošima, které leží na ostrově Kjúšú. Živel se nyní pomalu přesouvá směrem na sever, dodali meteorologové.  Jihokorejské ministerstvo bezpečnosti nařídilo místním úřadům, aby v souvislosti s očekávaným tajfunem připravily uzavírky pobřežních oblastí, trekkingových stezek, podchodů a podjezdů a dalších míst náchylných k záplavám.

Již před zahájením jamboree zazněly kritiky ohledně výběru místa pro tábořiště, které je zcela bez stromů a postrádá jakoukoli ochranu před sluncem. Podle kritiků byla lokalita Semangum pro skautské setkání zvolena v rámci snahy ospravedlnit další investice na kontroverzním pozemku na západním pobřeží země, který vznikl po vybudování 33 kilometrů dlouhé pobřežní hráze. Od dokončení výstavby bariéry v roce 2010 zůstávala oblast převážně prázdná navzdory plánům místních úřadů vybudovat tam dálnice, přístavy a mezinárodní letiště.

Někdejší ambiciózní rozvojový projekt je nyní vnímán jako ekologická katastrofa, která zničila pobřežní mokřady a poškodila rybolov, uvedla agentura AP. Provincie Čolla pukdo, která se úspěšně ucházela o pořadatelství jamboree, v dokumentu z roku 2018 podle AP napsala, že hlavním důvodem pro pořádání akce je přilákat investice do infrastruktury v oblasti poté, co původní projekt nepokročil tak, jak úřady doufaly.

Karel Gras ( 9. srpna 2023 09:27 )

Doufám že si Ti uchyláci skouti co jeli to takové pr...le zaplatí všechno sami šmejdi!

Jan Kocián ( 9. srpna 2023 03:16 )

Tajfun dnes zasáhl jih Japonska (za 24 hodin naprší až 500 mm), ve čtvrtek Jižní a Severní Koreu a Rusko. Nejsilnější vítr bude v Japonsku.

Celebrity-chachacha ( 8. srpna 2023 23:29 )

Scoutíčci v růžovoučkých a zeleňoučkých stanech 🤣🤣🤣 ťuťuňuňu.

sidneyfoster ( 8. srpna 2023 08:07 )

Když jsem byl mladej, tak skauti chodili pomáhat při živelných pohromách. No a teď je musíme před pohromami chránit.

Zobrazit celou diskusi