Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Trump odmítl obvinění o útoku na Kapitol: Vědomě lhal, míní prokurátoři. Do síně nesměly kamery

Aktualizováno -
3. srpna 2023
22:35
Autor: ČTK - 
3. srpna 2023
07:16

Americký exprezident Donald Trump se osobně dostavil k federálnímu soudu ve Washingtonu k zahájení procesu ohledně snah zvrátit výsledky posledních prezidentských voleb. Vinu všech čtyř obvinění z trestných činů, kterých se podle prokuratury dopustil po volbách prohraných v roce 2020, odmítl, napsala americká média. Jeho spojenci tvrdí, že je stíhán za uplatňování svobody slova, tuto argumentaci však v novém rozhovoru zpochybnil jeho bývalý ministr spravedlnosti Bill Barr, podle kterého exprezident dobře věděl, že volby prohrál. U soudu se už během dne scházeli příznivci i odpůrci exprezidenta.

Úvodu exprezidentova třetího probíhajícího trestního řízení předsedala soudkyně Moxila Upadhyayaová, která však hlavní líčení nepovede. Bývalého šéfa Bílého domu seznámila s jeho právy, obviněními i s maximálními tresty, které mu hrozí v případě usvědčení. Ve čtyřech bodech obžaloby je to pět, dvakrát dvacet a deset let vězení. Trump, v modrém obleku s bílou košilí a červenou kravatou, seděl po boku svých obhájců Todda Blanche a Johna Lauroa. V soudní síni byl také zvláštní vyšetřovatel John Smith, jehož tým obvinění sestavil.

Kromě přísných bezpečnostních opatření a faktu, že Trump je historicky prvním trestně stíhaným americkým prezidentem, bylo asi půlhodinové slyšení poměrně rutinní. Soudkyně po domluvě s prokuraturou a Trumpovým týmem stanovila datum hlavního líčení na 28. srpna v deset hodin ráno místního času. Vzhledem k tomu, že Trump je trestně stíhaný ještě ve dvou dalších případech, lze předpokládat, že mu jeho povinná přítomnost u soudních slyšení bude kolidovat s plány jeho volební kampaně. Konkrétně 28. srpen je pět dní po první předvolební debatě republikánských prezidentských primárek.

Upadhyayaová před ukončením úvodního slyšení Trumpa varovala před porušením stanovených podmínek propuštění bez vzetí do vazby a před pácháním trestné činnosti. V takovém případě by na Trumpa mohl být vydán zatykač a hrozilo by mu také obvinění z pohrdání soudem, píše list The New York Times (NYT).

Případ byl náhodně přidělen soudkyni Tanyi Chutkanové. Trump čelí obžalobě o čtyřech bodech, která je druhou sadou obvinění vznesenou proti exprezidentovi týmem zvláštního vyšetřovatele Jacka Smithe. Bývalý šéf Bílého domu se podle něj po své volební porážce dopustil různých druhů zločinného spiknutí a maření úředního procesu, když lhal o podvodech s hlasy a s několika poradci hledal způsoby, jak zabránit potvrzení vítězství svého soupeře a současného prezidenta Joea Bidena. Zároveň není obviněn přímo za podíl na povolebních násilnostech v sídle Kongresu.

„Když se na ta obvinění podíváte, ve skutečnosti neříkají moc jiného než to, že prezident Trump uplatňoval své právo mluvit o těch věcech a politicky hájit své přesvědčení, že volby byly ukradeny a nebyly vedeny regulérně,“ řekl Lauro. Podobná vyjádření zaznívají od zveřejnění obvinění od různých spojenců exprezidenta, kteří rozhodnutí velké poroty poslat věc k soudu prezentují jako útok na svobodu slova.

„To (právo na svobodu slova) vás ale nechrání, když vstoupíte do spiknutí. Všechna spiknutí zahrnují slova a všechny podvody zahrnují slova. Svoboda slova vám nedává právo vést podvodné spiknutí,“ oponoval v rozhovoru s televizí CNN Barr, který po volbách roku 2020 skončil v čele ministerstva spravedlnosti, když odmítl Trumpovy volební dezinformace podpořit. „Nejdřív jsem si nebyl jistý, ale došel jsem k přesvědčení, že dobře věděl, že volby prohrál,“ řekl Barr ke klíčové otázce, zda Trump nepravdy o podvodech šířil vědomě či nikoli.

Tématu svobody slova se hned v úvodu dokumentu o obviněních věnují i prokurátoři, přičemž deklarují, že Trump měl právo výsledky napadat například u soudů a měl právo také šířit o nich nepravdivé informace. Exprezident však podle nich zašel za hranici legálního počínání, když chtěl „smést ze stolu legitimní hlasy a rozvrátit výsledky voleb“.

Sám Trump o svém třetím obvinění za poslední čtyři měsíce hovoří jako o politickém procesu, který má za cíl překazit mu cestu do Bílého domu v roce 2024. Že je americký systém spravedlnosti zkorumpovaný dnes krátce po Trumpově příjezdu k soudu naznačovala i jeho mluvčí Alina Habbaová. Například stanice ABC News nicméně celý její proslov neodvysílala, pouze jeho malou část, ve které začala mluvit o synovi prezidenta Joea Bidena; Hunter Biden u soudů čelí mimo jiné obvinění z daňových přestupků.

Video  Politolog o amerických volbách: Pokud Biden vyhraje, období nedokončí a stranu předá  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi