Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Řecko se připravuje na žár z pekel: Experti očekávají až 45 °C. Horko už zabilo cyklistu (†46)

Autor: ČTK, lig, BLK - 
21. července 2023
18:22

Řecko čeká pravděpodobně nejteplejší červencový víkend za 50 let, v neděli by mohly teploty v částech země vystoupat až na 45 stupňů Celsia. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní meteorology. Teploty kolem 40 stupňů sužují Řecko už týden a extrémní vedra mají trvat s mírným ochlazení v pondělí nejspíš až do příštího pátku.

Dnes v poledne zaznamenali v oblasti Atén 41 stupňů, v Thesálii v centrální části země vystoupaly teploty až na 44 stupňů. Dosavadní řecký teplotní rekord činí 48 stupňů a naměřen byl v červenci 1977 v Aténách.

„Tento víkend bude pravděpodobně nejteplejší zaznamenaný v červenci za posledních 50 let,“ řekl veřejnoprávní televizi ERT meteorolog Panajotis Jannopulos. V Athénách bude podle něj nadále přes 40 stupňů, a to skoro až do konce července. „ To je mimořádně dlouhé období i na toto hlavní město, které je na letní vedra zvyklé,“ dodal řecký meteorolog.

Kvůli extrémnímu horku platí v Řecku od pátku zatím do neděle uzavření venkovních kulturních památek, archeologických parků i Akropole v Aténách, která je nejnavštěvovanější památkou v zemi. Zavřeny jsou od 12:00 do 17:30. V neděli může vláda podle aktuální předpovědi opatření prodloužit, uvedl deník Kathimerini.

První známá oběť současných veder

V sobotu se očekávají v některých částech Řecka teploty až 44 stupňů, v neděli může být na východě někde dokonce 45 stupňů. V pondělí by měly teploty klesnout o dva až pět stupňů, od úterka budou opět stoupat a extrémně vysoké budou do čtvrtka či do pátku, uvedla agentura AMNA s odvoláním na národní meteorologickou službu.

Vlna veder si v Řecku vyžádala dnes nejméně jednu oběť. V Chalkidě na ostrově Euboia zemřel šestačtyřicetiletý muž zřejmě kvůli vysokým teplotám na infarkt, který utrpěl podle deníku Kathimerini při jízdě na kole. Podle místních médií mu na příjmu v nemocnici naměřili tělesnou teplotu 41 stupňů Celsia. Oživit se záchranářům už nepodařilo.

V Řecku také stovky hasičů dál bojují s lesními požáry, místním jednotkám pomáhají týmy z Rumunska, Malty, Bulharska či Slovenska. Dnes mají dorazit rovněž Poláci. Dnes bylo také oznámeno, že Kypr a Chorvatsko pošlou do Řecka letadla pro hašení lesních požárů.

Video  Jak se bránit před extrémními vedry?  - Videohub
Video se připravuje ...

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi