Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Z wagnerovců mají obavy i Poláci. Na hranice s Běloruskem posílají policisty navíc

Autor: ČTK - 
2. července 2023
20:10

Kvůli migraci a přesunu členů ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny do Běloruska posílí Polsko ostrahu hranice se sousední zemí o dalších 500 policistů. Oznámil to dnes polský ministr vnitra Mariusz Kamiński.

„Vzhledem k napjaté situaci na hranicích s Běloruskem jsem rozhodl posílit naše síly o skupinu 500 policistů z pořádkových a protiteroristických jednotek,“ uvedl na twitteru Kamiński. „Připojí se k 5000 policistům pohraniční stráže a 2000 vojákům střežícím bezpečnost této hranice,“ dodal.

Polsko už několik let obviňuje režim autoritářského běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, že proti němu i dalším zemím Evropské unie vede hybridní válku. Jedním z jejích prvků je podle Varšavy i migrace. Bělorusko umožňuje vstup na svoje území lidem z krizových regionů na Blízkém východě nebo v Africe a posílá je pak k hranicím zemí EU, tedy i Polska.

Mluvčí polské pohraniční stráže Anna Michalská uvedla, že polské hlídky na běloruské hranici čelí v posledních dvou měsících nárůstu počtu migrantů a potýkají se také se stále agresivnějším chováním. „Došlo k mnoha útokům na polské hlídky. V letošním roce bylo poškozeno 17 vozidel, z toho 13 jen v červnu,“ uvedla.

Pověřenec polské vlády pro bezpečnost informačního prostoru Stanislaw Žaryn agentuře Reuters řekl, že větší přítomnost bezpečnostních složek je také reakcí na přesun žoldnéřů Wagnerovy skupiny do Běloruska.

Rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina nabídnout bojovníkům soukromé vojenské společnosti možnost přesunu do Běloruska vyvolalo mezi východními členy NATO obavy, že jejich přítomnost způsobí v regionu další nestabilitu.

„Je stále otázkou analýz a hypotéz, zda se Wagnerova skupina zapojí do destabilizace Polska a bude aktivní i v koordinaci migrace,“ řekl Žaryn. „Předpokládáme, že wagnerovci se nejedou do Běloruska zotavovat, ale plnit úkol. Tato mise by mohla být zaměřena proti Polsku, ale také proti Litvě nebo Ukrajině,“ dodal.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Podle ruských médií okupační síly v Mykolajivu zasáhly loděnici a hotel, kde byli ubytováni "britští žoldnéři".

Zobrazit celý online

Video  Analytik Mikulecký o konci vzpoury v Rusku: Jednoznačná habaďůra! Lukašenko vliv nemá.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi