Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Po střetech gangů zemřelo v ženské věznici nejméně 25 lidí. Budova téměř shořela

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Aktualizováno -
20. června 2023
21:16
Autor: ČTK - 
20. června 2023
20:48

 Požár v ženské věznici v honduraské obci Támara si vyžádal nejméně 25 mrtvých. Uvádějí to agentury Reuters a DPA s odvoláním na prohlášení honduraského ministerstva vnitra. Honduraští činitelé se nyní snaží identifikovat těla obětí. Podle honduraského listu La Prensa vypukl požár dnes časně ráno při střetech mezi místními gangy.

Věznice Centro Femenino de Adaptación Social (CEFAS) se nachází přibližně 35 kilometrů severozápadně od Tegucigalpy. O výstřelech, které se od rána ve věznici ozývaly, informovali honduraskou policii lidé žijící poblíž.

Z prvních dostupných informací podle La Prensa vyplývá, že vězeňkyně patřící ke zločinecké skupině Mara Salvatrucha (MS13) násilím pronikly do budovy, v níž byly členky gangu Barrio 18.

„Nebudeme v této věznici tolerovat žádný vandalismus ani nepořádek,“ uvedla v reakci na vzpouru náměstkyně ministra pro bezpečnost Julissa Villanueva a nařídila proti nepokojům tvrdě zakročit. Ve věznici vyhlásila stav nouze a vyslala do areálu hasiče, policii i vojáky.

Sociálními sítěmi se šíří videa hořící budovy, stejně jak brutální záběry mrtvých žen.

K nepokojům v CEFAS došlo jen několik hodin poté, co honduraské úřady nařídily přesun nebezpečných odsouzenců z věznice s nejvyšší ostrahou ze západahonduraské oblasti Santa Bárbara. V pondělí v ní rovněž došlo k ozbrojeným střetům.

Podobné incidenty v Hondurasu nejsou ojedinělé. V roce 2012 uhořelo v honduraské věznici ve městě Comayagua více než 350 lidí a při přestřelce mezi znepřátelenými ozbrojenými skupinami zemřelo v roce 2018 osmnáct vězňů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi